Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Studie: Mikroplaster får daggmaskar att tappa vikt

Publicerad: 12 september 2019, 10:30

Studien visar att daggmaskar förlorade i genomsnitt 3,1 procent av sin vikt efter 30 dagar i jord som innehåller HDPE, en plastsort som är vanlig i plastflaskor och plastpåsar.

Foto: Natfot/Pixabay

Mikroplaster i jorden leder till att daggmaskar tappar vikt, visar en ny vetenskaplig studie. En hämmad tillväxtförmåga för daggmaskar kan i sin tur leda till negativa kaskadeffekter för plantors växtförmåga.


Mikroplaster hämmar daggmaskars förmåga att växa. De små plastresterna i jorden kan till och med få daggmaskarna att tappa vikt, vilket kan leda till negativa konsekvenser för bördigheten av jordar. Det visar en ny studie som ska publiceras i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology.
”Daggmaskar kan kallas för ’jordens ingenjörer’ eftersom de hjälper till att upprätthålla hälsosamma jordar. De gör detta genom att äta döda organiska ämnen och därigenom bidra till tillgången på näringsämnen”, säger Connor Russell, en av författarna till studien som har tagits fram av akademiker från brittiska Anglia Ruskin University.

Daggmaskarnas aktivitet i jorden bidrar även till att förbättra jordens struktur, vilket leder till bättre vattendränering och motverkan av jorderosion.
”Det är därför väldigt troligt att utsläpp som påverkar hälsan på arter i jorden, såsom daggmaskar, kan leda till kaskadeffekter för andra delar av markekosystemet såsom plantors växtförmåga”, säger Connor Russel, i en kommentar.

I studien visar forskarna att daggmaskar förlorade i genomsnitt 3,1 procent av sin vikt efter 30 dagar i jord som innehåller HDPE, en plastsort som är vanlig i plastflaskor och plastpåsar. I jämförelse visade det sig att den kontrollgrupp av daggmaskar som levde i jord utan mikroplaster växte med i genomsnitt 5,1 procent under samma period.
”Daggmaskarnas minskade i vikt överlag när särskilda mikroplaster var närvarande och de hade en signifikant viktökning i jordar utan tillsatta mikroplaster”, säger studiens huvudförfattare Bas Boots i en kommentar.

Bas Boots säger att den exakta anledningen till viktminskningen behöver studeras vidare. En hypotes är att daggmaskarnas svarsmekanism på mikroplaster kan vara jämförbar med en annan vattenlevande masksort som nyligen studerats. I det fallet handlar det om att mikroplasterna hindrar och irriterar matsmältningskanalen. Därför begränsas maskens möjlighet att absorbera näringsämnen och därmed minskar maskens tillväxt.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.