Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Studie om konspirationsteorier bidrog till nya konspirationsteorier

Publicerad: 7 februari 2013, 09:37

Klimatförnekares reaktion på en studie om konspirationsteorier bekräftar just hur konspirationsteorier fungerar.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarKlimatskeptiker

När klimatpsykologen Stephan Lewandowsky publicerade en studie som visar att de som förnekar vetenskapliga påståenden, som till exempel människans påverkan på klimatet, är mer benägna att tro på konspirationsteorier, så visste han att han skulle få reaktioner bland just klimatförnekare.

Reaktionerna var dock så omfattande, och innefattade så många konspiratoriska hypoteser, att han bestämde sig för att formellt studera även reaktionerna, skriver University of Western Australia i ett pressmeddelande.

Det hela resulterade i studien ”Recursive fury: Conspiracist ideation in the blogosphere in response to research on conspiracist ideation”, som nu publiceras i tidskriften Frontiers – och som visar hur konspirationsteorier föds och frodas inom klimatområdet.

– Ilskan över min studie var på sätt och vis en gåva eftersom det gav mig ytterligare en chans att studera hur konspirationsteorier skapas och fungerar. Det var en perfekt fallstudie, säger Lewandowsky.

Han koncentrerade sig på de mest ”högljudda” och populära bloggarna, som inkluderar välkända klimatförnekare som till exempel Anthony Watts, Steve McIntyre och Marc Morano.

Till en början fokuserade konspirationsteorierna på själva studien, men det dröjde inte länge förrän vissa växte och så småningom inkluderade aktörer utöver författarna bakom den, som till exempel universitetets befattningshavare, media och den australiensiska regeringen.

– Bloggvärldens reaktioner verkade drivas av behovet att motstå den ”officiella” förklaringen av en händelse, och istället föreslå ett olycksbådande, dolt alternativ.

Initialt kretsade hypoteserna kring att Lewandowsky inte skulle ha kontaktat de skeptiska bloggar som han påstår sig ha kontaktat i sin första studie. När han kunde bevisa att han gjort det genom att publicera namn och e-post så fortsatte bloggarna till nya teorier.

– Flera av de nya hypoteserna baseras på vad vi kallar ”unreflexive counterfactual thinking”, vilket betyder att de bygger på icke-existerande, kontrafaktiska tillstånd i världen, trots att kunskap om de sanna tillstånden bevisligen fanns tillgänglig vid tidpunkten. Det indikerar avsaknaden av ett kollektivt minne av tidigare händelser, eller avsaknaden av en kognitiv kontrollmekanism som kräver att en hypotes ska vara kompatibel med alla tillgängliga bevis.

I slutet av studien konstaterar författarna att ”ett definierande attribut för konspirationsteorier är just dess motståndskraft mot motbevis”.

– Att tillhandahålla ytterligare vetenskaplig information bidrar endast till att förstärka förkastelsen av bevisen, snarare än att främja dess acceptans.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev