Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Studie: Påverkar vår ekonomi vår vilja att bidra till klimatkampen?

Publicerad: 8 november 2018, 15:54

Foto: Pxhere

I en ny studie har spanska forskare undersökt människors benägenhet att bidra med ekonomiska resurser för att bekämpa klimatförändringarna.


De spanska forskarna utformade ett experiment för att mäta hur en grupp individer reagerade inför ett gemensamt hot, i det här fallet klimathotet. 320 personer delades in i 54 grupper med 6 personer i varje grupp. Grupperna tilldelades sedan 240 euros som ¨fördelades mellan medlemmarna i gruppen. I hälften av grupperna tilldelades varje gruppmedlem 40 euro. I resterande grupperna fördelades pengarna så att gruppdeltagarna fick olika summor, från 6 till 60 euro.

Under tio rundor skulle deltagarna sedan bidra med pengar till en gemensam fond med syfte att bekämpa klimatförändringarna. Deltagarna fick behålla de pengar som blev kvar efter de tio rundorna. När experimentet började visste alla deltagare hur mycket de andra hade och efter varje runda kunde de se hur mycket de andra bidragit med.

När experimentet var färdigt visade det sig att alla grupper nått målet, att få in 120 euro till fonden. Resultatet visade också att det var stor skillnad på hur mycket pengar medlemmarna bidragit med. Personer med mindre resurser bidrog med en betydligt större andel av sina pengar än de med mer resurser, ibland med dubbelt så mycket.

I de grupper där kapitalet fördelats rättvist betedde sig medlemmarna på två olika sätt. I vissa grupper bidrog alla individer med en summa som de ansåg vara skälig. I andra grupper bidrog alla medlemmar med en summa de ansåg vara mer än skälig.

I de grupper där pengarna fördelats olika bidrog de medlemmar med mest pengar med mindre än vad som ansågs skäligt, medan de som hade mindre bidrog med mer än som ansågs vara skäligt.

Enligt forskarna, som menar att studien kan användas för att bättre förstå klimatförhandlingar mellan rika och fattiga länder, tyder resultatet på att framtida politiska åtgärder med syfte att bekämpa klimatförändringar kan bli mer effektiva om de utformas på ett rättvist sätt som gynnar de fattiga och sårbara.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE.

Läs studien här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.