Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Studie: svensk abborre innehåller 23 sorters läkemedel

Publicerad: 10 januari 2012, 09:29

Forskare har hittat 23 sorters läkemedel i svensk abborre. ”En varningsklocka” menar Naturvårdsverket


Ämnen i artikeln:

Ivl Svenska Miljöinstitutet

Flera läkemedel som spolas ned i toaletten rinner rakt genom avloppsreningsverken och vidare ut i sjöar och vattendrag, visar en stor studie från IVL Svenska Miljöinstitutet och Umeå universitet som gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket.

Forskarna har undersökt halterna av 101 olika typer av läkemedel i avloppsreningsverk, ytvatten, dricksvatten och vildfångad fisk. Det visar sig att flera ämnen rinner genom reningsverken ganska obehindrat och tas upp av fiskarna, till exempel det antiinflammatoriska ämnet diklofenak.

– Det är en varningsklocka att detta ämne och flera andra läkemedel är så svårnedbrytbara, säger Jan Christiansson på Naturvårdsverket.

Hela 23 sorters läkemedel
hittades i provfångster av aborre nedströms de undersökta reningsverken.

För att komma till rätta med problemen behöver läkemedlen miljöanpassas bättre, menar Naturvårdsverket. Folk måste lämna in överblivet läkemedel till apoteken och inte slänga dem i toaletten. Även avloppsreningsverken behöver bli bättre på att förstöra svårnedbrytbara ämnen.

Ämnet diklofenak finns med på EU-kommissionens föreslagna lista till skärpta vattenkvalitetsnormer (EQS). Idag finns 33 ämnen på listan som är en del av EU:s vattendirektiv. Diklofenak är en av ytterligare 19 som föreslås läggas till denna lista, andra exempel är ibuprofen och PFOS.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.