Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Studie: Var fjärde miljömärkt fisk var falsk

Publicerad: 30 Augusti 2011, 06:42

Var fjärde miljömärkt fisk i butiken hade ett annat ursprung än utlovat, rapporterar New Scientist


Ämnen i artikeln:

Msc

En grupp amerikanska forskare har kontrollerat ursprunget för miljömärkt fisk, i det här fallet sydgeorgisk tandnoting, en sällsynt djupvattenfisk som fångas med långrev utanför Argentina, Peru, Chile och Nya Zeeland.

Det finns bara ett MSC-certifierat (Marine Stewardship Council) företag på detta område och det ligger på ön Sydgeorgien i södra Atlanten. Alltså borde fiskarna i butiken komma därifrån, vilket inte alla gjorde.

Forskarna från Clemson University i South Carolina undersökte totalt 36 miljömärkta fiskar – tre var av en helt annan fisksort och fem hade genetiska mönster som inte återfinns i den sydgeorgiska populationen. Var fjärde fisk hade alltså ett annat ursprung än vad som uppgetts.

Roy Ogden från TRACE
Wildlife Forensics Network i Edinburgh säger till New Scientist att det inte går att dra några slutsatser av en så liten studie men att resultaten ändå är oroande. MSC har startat en egen studie för att hitta det skyldiga företaget och dra in deras licens.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Msc

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.