Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Stulna utsläppskrediter hamnade i svenskt register

Publicerad: 26 januari 2011, 10:22

Energimyndigheten stoppar handeln med utsläppsrätter. Detta sedan man upptäckt 200 000 stulna krediter i det svenska registret.


Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenUtsläppsrätter

EU:s handel med utsläppsrätter har utsatts för hackerattacker och dataintrång. Fler nationella register i bland annat Tjeckien, Österrike och Grekland har tvingats stänga ned helt och hållet.

Nu stoppar Energimyndigheten alla transaktioner i det svenska utsläppshandelsregistret. Myndigheten har inte utsatts för någon attack – men 200 000 stulna krediter till ett värde av cirka 25 miljoner kronor upptäcktes i registret. Krediterna hade stulits i Österrike.

– Att utsläppsrätterna ham
nade i Sverige var nog en tillfällighet. I den här typen av brottslighet försöker man genomföra så många transaktioner som möjligt på kort tid och hoppas på att någon köper i god tro. Vi kanske bara var ett transitland, säger Erik Eriksson vid Energimyndigheten.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.