Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Styr om till en klimatvänlig portfölj”

Publicerad: 25 Januari 2016, 06:23

Karin Thomasson (MP), styrelseordförande Klimatkommunerna

DEBATT En guide till fossilfria placeringar och gröna obligationer ska inspirera fler till handling, skriver Klimatkommunernas styrelse.


Fler och fler aktörer frågar sig hur deras finanser påverkar klimatet, och intresset för hållbara placeringar har under de senaste åren ökat stort. Vad gör våra pengar när vi inte ser på? Är vi miljökämpar på hemmaplan medan våra pengar investeras i kolgruvor eller oljeutvinning någonstans långt bort? Klimatkommunerna lanserar nu en guide till fossilfria placeringar och gröna obligationer, för att inspirera fler till handling.

Klimatkommunerna är en förening med 33 kommuner och en region som medlemmar. Medlemmarnas klimatarbete ligger i framkant i Sverige och världen, med tuffa klimat- och energimål och ambitiösa åtgärder för att uppnå ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.

Under drygt ett års tid har Klimatkommunerna med stöd av WWF jobbat med erfarenhetsutbyte och fortbildning kring fossilfria placeringar och gröna obligationer. Vi har knutit ihop ett nätverk av kunniga och engagerade personer från kommuner, landsting, banker, investerare, tredjepartsgranskare och andra organisationer för att lära av varandra och driva utvecklingen framåt. Vid en konferens i mars 2015 fick de 90 deltagarna genom intervjuer, presentationer och speed dating ta del av värdefulla erfarenheter och praktiska exempel från aktörer som vågat och lyckats, bland annat Världsbanken.

Utifrån samtal och exempel som kommit upp under året har vi kondenserat ner viktiga lärdomar och tips till en webbaserad guide för kommuner, regioner och landsting som vill arbeta med gröna finanser. Guiden är nu lanserad och finns på Klimatkommunernas webb.

En mängd initiativ har dykt upp från olika håll för att driva på utvecklingen och underlätta för privatpersoner och organisationer som vill se över sina placeringar och styra om till en klimatvänlig portfölj. Några svenska exempel värda att nämna är Hållbarhetsprofilen (Swesif), Fossilfritt Sverige och Fair Finance Guide. På det internationella planet syns bland annat Carbon Disclosure Project, FN:s initiativ Portfolio Decarbonization Coalition och Carbon Pledge.

Fossilfria placeringar är ett nytt område, där det bland annat saknas en enhetlig definition av hur begreppet ”fossilfrihet” ska tolkas. Kommunerna behöver även väga in vad de formuleringar man väljer ger för placeringsalternativ – det vill säga till exempel vilka fonder som finns på marknaden. Här kan Klimatkommunernas guide fungera som en hjälp att komma vidare i arbetet.

Gröna obligationer – ett sätt att låna till stora miljöinvesteringar – kan också ge en extra skjuts till klimatarbetet i kommuner och landsting, genom att höja statusen på miljöprojekt och koppla ihop miljö och finans i organisationen. Göteborgs stad och Örebro kommun har fått stor uppmärksamhet i Sverige och internationellt som pionjärer i arbetet med gröna obligationer, och tjänstemän i båda kommunerna har mycket positiva erfarenheter av gröna obligationer som ett sätt att knyta kontakter med nya investerare och att kommunicera de egna miljösatsningarna på bred front.

I takt med att allt fler aktörer kompletterar sitt klimatarbete på hemmaplan med att efterfråga fossilfria placeringsalternativ, ökar kunskapen inom finansmarknaden och större hänsyn tas till de miljörisker som är förenade med att placera pengar i kol, olja och gas.

Om fler kommuner, landsting och regioner dessutom väljer att låna pengar till sina miljöprojekt genom att ge ut gröna obligationer, kan de gröna obligationsfonder som finns på marknaden växa.

Att placera pengar i räntebärande fonder är ett sätt att skapa en tryggare framtid. Det är motsägelsefullt att använda offentliga medel till företag som utvinner fossila bränslen, som ju faktiskt skapar en osäkrare framtid. Om vi i stället placerar i verksamheter som leder till en klimatomställning blir nyttan flerfaldig.

Klimatkommunernas styrelse
Karin Thomasson (MP), Östersunds kommun, ordförande
Thomas Olson (L), Åmåls kommun, 1:e vice ordförande
Camilla Lindoff (S), Hässleholms kommun, 2:a vice ordförande
Ann-Christin L Frickner (C), Upplands Väsby kommun
Bo Frank (M), Växjö kommun
Carina Svensson (S), Malmö stad
Lennart Bondeson (KD), Örebro kommun
Märta Stenevi (MP), Region Skåne
Rikard Warlenius (V), Stockholms stad
Elisabeth Björnsdotter Rahm (M), Lycksele kommun
Maria Gardfjell (MP), Uppsala kommun
Kajsa Ezelius (S), Lidköpings kommun

.

.

.

.

.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.