Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Styr spelet med tankekraft

Publicerad: 27 Mars 2009, 07:53

Släpp joysticken och låt tankarna styra din framfart i dataspelet. Det blir möjligt med Emotiv Systems nya headset, som med hjälp av 14 sensorer både mäter din hjärnaktivitet och analyserar ditt ansiktsuttryck för att skicka information till det program som körs i datorn.


Emotiv Systems är företaget som säger sig kunna läsa dina tankar. Lugn, det är inte så skrämmande som det låter – tekniken används i ett headset som används exempelvis för att styra din framfart i dataspel.

Tekniken visades nyligen upp på en sammankomst för spelutvecklare i USA, Game Developers Conference 09. Där berättade Emotiv Systems att headset-utrustningen, som getts namnet Epoc, kommer att kosta cirka 300 dollar och förmodligen börja säljas i slutet av året.

Headsetet bärs på huvudet och är försett med 14 sensorer som registrerar elektrisk aktivitet i din hjärna samt ditt ansiktsutryck. Dessutom har utrustningen ett inbyggt gyroskop som registrerar hur du förflyttar huvudet.

Räkna med att hårdvaran kommer att stödjas av en del kommande spel, men Emotiv Systems har dessutom tagit fram en mjukvara som ska göra det möjligt att använda tankekraft för att styra olika funktioner i befintliga program.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.