Klimat
Styrelsehöjdare i Shell stäms för bristande klimatarbete
Publicerad: 13 februari 2023, 10:11
”Vi accepterar inte anklagelserna från Client Earth”, skriver Shells representanter. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
11 styrelseledamöter för oljejätten Shell stäms personligen för bristande klimatarbete i en brittisk domstol. Processen drivs av organisationen Client Earth men stöttas också av tunga investerare.
Ämnen i artikeln:
Fossila BränslenNär nu 11 styrelseledamöter för Shell stäms så är det första gången som styrelseledamöter kan komma att hållas personligt ansvariga för ett bolags bristande klimatarbete. Målet drivs av jurister från organisationen Client Earth, men de backas nu också upp av ett antal större investerare – däribland svenska tredje AP-fonden.
Kritikerna har riktat in sig på Shells etappmål för nettonoll fram till 2050. Etappmålen omfattar endast utsläpp inom den egna verksamheten och inte från de produkter som företaget säljer, däribland fossila bränslen.
”Styrelsen fortsätter med en övergångsstrategi som är fundamentalt felaktig, trots deras lagliga skyldighet att hantera dessa risker”, säger Client Earth-juristen Paul Benson enligt The Guardian.
Danske Bank Asset Management hör också till gruppen av kritiska investerare.
”Vår förhoppning är att styrelsen ska ta presentera en plan för att uppdatera bolagets klimatmål på kort och mellanlång sikt eftersom dagens mål inte är tillräckligt ambitiösa. Shell måste framtidssäkra sin affärsmodell för en grön ekonomi. Regleringarna kring klimat kommer bara att bli tuffare, och bolag måste anpassa sig efter det”, säger Mads Steinmüller, chef för aktivt ägande på Danske Bank Asset Management, till Dagens industri.
Shell själva menar att de inte agerat felaktigt.
”Vi accepterar inte anklagelserna från Client Earth. Våra ledamöter har agerat i enlighet med lagens krav och, alltid, med aktieägarnas bästa för ögonen”, skriver en företagsrepresentant i ett uttalande.
Shell fälldes våren 2021 i en dom där det slås fast att företaget ska minska utsläppen av koldioxid med 45 procent till år 2030.