Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Styrmedel måste stimulera miljön”

Publicerad: 6 december 2016, 06:32

DEBATT/REPLIK Svenska fjärrvärmeverk måste sluta elda med norskt avfall och i stället använda europeiskt avfall som i dag deponeras, det skriver Odd Terje Døvik, vd på norska Returkraft.


Sverige skulle kunna hjälpa Europa att minska sina CO2 utsläpp med minst en halv miljon ton, samtidigt som Norge kan utveckla sin fjärrvärme. För det krävs en ny miljöpolitik som gynnar materialåtervinning, genom att svenska fjärrvärmeverk slutar elda med norskt avfall och i stället använder europeiskt avfall som i dag deponeras.

Sveriges import på 1,2 miljoner ton norskt avfall har i dag ett avgörande inflytande på den norska marknaden för avfall och för materialåtervinningen.

Det pågår för närvarande två politiska processer i Sverige om svensk avfallspolitik. Den ena handlar om regelverket för EU:s system för handel med utsläppsrätter och den andra handlar om att införa en skatt på förbränning av avfall. Svensk avfallspolitik påverkar norsk energiåtervinning så stor utsträckning att jag som vd för energiåtervinningsanläggningen Returkraft AS i Kristiansand känner att jag måste ge min norska syn på dessa processer.

Så här skriver Fortums Värmes expert på styrmedel, Erik Dotzauer om svensk påverkan på sortering och materialåtervinning (Aktuell Hållbarhet 29/11):

När det gäller avfall har ägarna av förbränningsanläggningarna i praktiken ingen rådighet att påverka vare sig mängden avfall som uppstår i samhället eller sammansättningen av det avfall som levereras till anläggningarna. Man är helt enkelt utelämnad till att elda det som medborgarna slänger i sina soppåsar.

Så enkelt är det tyvärr inte.

Ägarna av förbränningsanläggningarna påverkar materialåtervinningen genom priset på förbränning. Är det billigare att bränna så bränns det. Är det billigare att sortera och materialåtervinna så återvinns det.

Hundratals tunga lastbilar stånkar varje dag över gränsen från Norge, fullastade med till stor del osorterade sopor som ska eldas upp i svenska fjärrvärmeverk. 1,2 miljoner ton varje år, eller 60 000 långtradare.

Vi åstadkommer en slags trippelförlust för planeten:

- Bränning av avfall stimuleras i stället för materialåtervinning. Det är billigare att elda i Sverige än att sortera, material- och energiutnyttja avfallet i Norge.
- Bara en tiondel av värmeenergin i Norge kommer från fjärrvärme, där hus och även nybyggda kontorshus mitt i Oslo värms upp med direktverkande elradiatorer. I Sverige kommer 60 procent av värmeenergin från fjärrvärme, i Danmark är det 70 procent.
- Lastbilar som kör uppåt 90 mil till svenska fjärrvärmeverk drar massor av diesel, bullrar, sliter på dåliga norska vägar och bidrar till att göra godstrafik på järnväg olönsamt i Skandinavien.

I Sydeuropa och i Sveriges grannländer rakt över Östersjön deponeras 70 miljoner ton sopor osorterade årligen. Där har inte de nödvändiga investeringarna gjorts för att kunna återvinna material. Här kan Sverige göra en stor klimat- och miljötjänst. Då behövs en politik som ger incitament till klimat- och miljötänkande!

Om inte, förstärks den negativa trenden i länder som Norge, där materialåtervinningen minskat från 44 procent 2008 till 37 procent 2015 och utbyggnaden av fjärrvärme har tvärnitat. I stället rullar 60 000 långtradare årligen, med ofta osorterat avfall, över till svenska fjärrvärmeverk, enligt data från Naturvårdsverket och norska Statistisk Centralbyrå. Det är billigare för norska kommuner att elda i Sverige än att sortera, material- och energiutvinna i Norge. Eftersom vare sig Norge eller Sverige kräver miljöredovisning för sin avfallsbehandling så är det pengarna som styr.

Det är således väl belagt att den svenska importen av sopor från Norge är dålig för planeten. Om Sverige skulle hjälpa Europa av med sin deponering och hämta avfall som har deponi som alternativ, skulle Europa minska koldioxidutsläppen med mellan 400 och 600 kilo per ton sopor, enligt forskningsinstitutet Profu i Göteborg. På 1,2 miljoner ton europeiskt deponiavfall ger det vinst på minst en halv miljon ton CO2 årligen!

Vi vet att det är pengarna som är det bäst fungerande miljöpolitiska styrmedlet. Det är hög tid att låta pengarna styra miljöpolitiken i rätt riktning. I dag styr den ner i diket.

Odd Terje Døvik, vd Returkraft AS, Kristiansand, Norge

____________

Läs fler debatter på Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.