Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Subaru ökar Sveriges klimatpåverkan”

Publicerad: 24 Augusti 2018, 07:57

Kampanjen på Subarus hemsida.

Foto: Skärmdump från Subarus hemsida

Med anledninga det nya bonus malus-systemet erbjuder Subaru nu att betala kundernas skattehöjning vid köp av företagets törstigaste fordon. Kritiker menar att kampanjen underminerar Sveriges möjligheter att nå 2030-målet om en fossiloberoende fordonsflotta.


Efter att det nya miljöbilssystemet bonus-malus infördes i sommar erbjuder sig nu Subaru i en kampanj att betala kundernas malus-kostnad vid köp av företagets bilar som omfattas av systemet. Främst handlar det om fyrhjulsdrivna bilar och Subaru åtar sig att betala skattehöjningen i tre år. Något som underminerar Sveriges möjligheter att nå 2030-målet, menar Mattias Goldmann, vd på den grönliberala tankesmedjan Fores.
– Svenska Subaru väljer att satsa sina pengar på att neutralisera malus-skatten på sina bilar med höga utsläpp. Därmed ökar klimatpåverkan från Sveriges fordonsflotta och det blir än svårare att klara 2030-målet. Vi är tacksamma och glada att de andra bilmärkena agerar mer ansvarsfullt, säger han till Aktuell Hållbarhet.

Subaru själva menar att kampanjen har begränsad påverkan på Sveriges klimatarbete.
– Vi saboterar inte ett skattesystem genom att lämna en rabatt. De som vill köpa en elbil kommer att göra det oavsett om vi lämnar 10-12 000 kronor i rabatt eller inte. Och de här bilarna skulle säljas även utan kampanjen. Kampanjen kanske kan uppfattas som omoralisk, men vi gör det här med glimten i ögat och knyter an till en fråga som är på tapeten nu, säger Thomas Possling, informationschef på Subaru, till Aktuell Hållbarhet.

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.