Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Subventionerad vindkraft leder till oenighet i regeringen

Publicerad: 3 mars 2014, 11:00

Energimyndigheten vill öka subventionerna till vindkraften för att undvika att utbyggnaden avstannar men inom regeringen råder oenighet mellan partierna.


Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenVindkraft

Ett lågt elpris och elcertifikat som förlorat i värde gör att utbyggnaden av vindkraften avstannat. Statliga energimyndigheten är nu oroad över att branschen inte kommer nå de mål som riksdagen satt upp för hur mycket förnybar el som ska produceras år 2020. Därför vill man nu öka subventionerna.
De rödgröna partierna är för en ökning av subventionerna men inom regeringen råder splittring. Centern vill behålla stödet även efter 2014 medan KD vill avskaffa subventionerna.

– Jag tycker att det har varit bra att vi har haft subventioner för att bygga upp förnybar elproduktion. Nu är det här en mogen bransch och då tror jag inte på eviga subventioner, då får man stå på egna ben, säger Mats Odell (KD) ordförande i riksdagens näringsutskott till SVT.

Energimyndighetens förslag om ökade subventioner till vindkraftsbranschen skulle enligt myndigheten innebära att elen i Sverige blir omkring 1,8-3,6 öre dyrare per kWh. För en vanlig villaägare innebär det en prisökning på 360-700 kr per år.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EnergimyndighetenVindkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.