Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Succé för miljöbonusar som höjer månadslönen

Publicerad: 2 Maj 2011, 07:58

Flygbussarna rapporterar om framgångar när det gäller att ge personalen bonus för lyckat miljöarbete. – Hälften av besparingarna går tillbaka till personalen, säger vd:n John Strand.


Flygbussarna som bland annat trafikerar Stockholm-Arlanda berättar nu att försöken med smart körning har lett till tio procent lägre bränsleförbrukning.

– Jag är imponerad över att våra förare lyckas minska bränsleförbrukning och utsläpp med tio procent bara genom att ändra körstil. Det känns därför självklart att hälften av besparingen går tillbaka till förarna i form av bonus, säger John Strand, vd för Flygbussarna.

Bonusen som företaget infört är individuell och syftet är att säkerställa ett högt engagemang för att kontinuerligt minska miljöpåverkan. För den förare som lyckas riktigt bra kan det handla om cirka 700 kr extra i månaden.

Under 2009 inleddes försöket med att 40 förare utbildades i smart körning och 10 bussar utrustades med kördatorer som hjälpte förarna att planera körningen, minimera häftiga inbromsningar och undvika tomgångskörning. Under 2010 utbildades ytterligare personal och fler bussar fick kördatorer.  Nästa steg i projektet blir nu att planera för en fortsatt utvidgning av verksamheten i Stockholm, Göteborg och Skåne.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.