Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Superbussen på väg till USA

Publicerad: 28 oktober 2010, 09:31

I somras skrev Teknik360 om den banbrytande kinesiska rälsbussen som bokstavligen kör över sina medtrafikanter. Nu är innovationen på väg till USA.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Det är det kinesiska företaget Shenzhen Huashi Future Parking Equipment som har utvecklat den innovativa 3D Express Coach. 3D-bussen är 4,5 meter hög och uppdelad i två plan – på ovanvåningen sitter passagerarna och under dem kan vanliga bilar köra förbi. Vilket gör att bilköer kan undvikas då bussen stannar vid hållplatser, och att bussen i sin tur i kan bränna förbi eventuella köer utan problem. Teknik360 har tidigare skrivit om bussen här.

Uppfinnaren Song Youzhou har nu startat ett amerikanskt företag – U.S. Elevated High-Speed Bus (Group). Företaget ser sig redan om efter tillverkare som kan göra verklighet av den fantastiska idén.

– Ordet ”revolutionerande” är så överanvänt, men den här nya bussen är faktiskt just det. I förhållande till kostnaderna för en tunnelbanelinje eller andra spårförbindelser så erbjuder vår buss utomordentligt värde. Och bortsett från de låga kostnaderna så är konstruktionstiden ungefär en tredjedel om man jämför med en tunnelbana, säger det nya företagets talesman Mark Shieh till Wired News.

Enligt Song Youzhou kommer bussarna, som tar hundratals passagerare, att utrustas med solpaneler på taken. Bolaget planerar att börja arbeta i Kina redan nästa år, men nu letar man alltså efter en amerikansk samarbetspartner.

– En idealisk partner för oss skulle vara en husbils-, flygplan-, tåg- eller busstillverkare som redan har produktionsanläggningar i USA och som är ute efter att diversifiera sin verksamhet. Vi hoppas kunna dra nytta inte bara av deras tillverkningskapacitet utan även deras inhemska och internationella försäljningskanaler. I gengäld erbjuder vi designen och ett fullt utvecklat koncept, säger Shieh.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News