Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Superdatorn går i grönt

Publicerad: 7 december 2010, 13:07

Högre prestanda behöver inte innebära högre elräkningar. Det visar en ny rankinglista där exempelvis en japansk superdator ökade prestandan femton gånger utan att dra mer ström.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Superdatorlistan Top500 har länge rankat världens snabbaste datorer men nu har den fått konkurrens av en lista kallad Green500, som mäter enegieffektiviteten på världens mest kraftfulla anläggningar. Här ligger IBMs Blue Gene/Q i topp, en anläggning som är 165 procent mer energieffektiv än kinesiska Tianhe-1A som är listetta på Top500.

IBMs superdator klarar 1 684 megaflops per watt medan kineserna får nöja sig med 948 megaflops. När det gäller rå prestanda ligger dock IBMs gröna anläggning i lä eftersom den bara klarar 653 teraflops medan Tianhe-1A når upp till 2,5 petaflops. På andra håll finns dock exempel på nytänkande som förenar båda parametrar.

Den senaste superdatorn som testats på Green500 finns på Tokyo Institute of Technology som nyligen invigde Tsubame 2.0. Den är inte bara femton gånger snabbare än föregångaren utan även ett exempel på att högre prestanda inte behöver innebära högre elräkningar. Tsubame 2.0 ligger på fjärde plats på Top500 och tvåa efter IBMs Blue Gene/Q på Green500-listan.

I samband med presentationen av Tsubame 2.0 säger Satoshi Matsuoka, talesman för Tokyo Institute of Technology, att den nya superdatorn från böjan har utvecklats för att dra lite ström.

– Vår it-chef sa att vi skulle bygga en kraftfull maskin men han ville inte släppa till mer ström, säger Satoshi Matsuoka till IDG News.

Han berättar att elkostnaden för Tsubame 1.0 uppgick till tio miljoner kronor per år, en nivå som inte kommer att överskridas med den nya versionen.

I utvecklingsarbetet med Tsubame 2.0 har de japanska forskarna samarbetat med företag som HP och grafikkortsleverantören Nvidia. Resultatet blev att man valde en modell med 1 408 HP Proliant SL390-servrar, processorer av modell Intel Xeon och Nvidias grafikprocessorer i serien Tesla. Varje grafikprocessor har 448 kärnor och det är dessa 1,9 miljoner grafikkärnor som främst hanterar superdatorns beräkningsarbete.

Med denna konstruktion lyckades Tsubame 2.0 bli världens första superdator som platsar i topp 5 både på Top500 och Green500.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.