Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Supermyran anfaller Nordeuropa

Publicerad: 3 December 2008, 08:42

En nyupptäckt sorts myra kolonisera parker och trädgårdar i Europa. När är de på väg till Sverige.


Myran, på latin kallad Lasius neglectus, identifierades för 20 år sedan efter att ha etablerat sig i Budapest. Nu är den på frammasch norrut i Europa, rapporterar brittisk BBC som refererar till en studie publicerad i PLoS One.

Det är ingen lättsam liten rackare som är på väg. Upp emot 100 gånger fler myror anfaller en trädgård jämfört med hur vanliga europeiska myror beter sig.

”När jag för första gången såg denna myra kunde jag knappt tro hur många trädgårdmyror det var i samma gräsmatta”, säger professor Jacobus Boomsma från Köpenhamns universitet som ledde studien.

Myrorna har antagligen rest norröver genom Europa i jord använd för att plantera växter. Kolonier finns redan i Frankrike, Tyskland, Polen och Belgien. Även om de anses ha västasiatiska rötter har dess ursprung aldrig kunnat identifieras.

Även om den nya myran har mycket gemensamt den vanliga svartmyran så skiljer de sig åt, framför allt gällande beteende och social struktur inom kolonin. Det förklarar deras massiva invasion i trädgårdar och parker.

Drottningen för Lasius neglectus beter sig också annorlunda mot svartmyrans drottning. Hon parar sig inom den egna kolonin, istället för att bege sig av och etablera en ny koloni. Det kan i längden skapa en genetisk belastning då generna inte blandas med andra. Men det kan också göra kolonin starkare. Om hon beger sig av är risken att hon aldrig hittar någon utan dör. Men att stanna inom kolonin gör det enklare att föröka sig – och kolonin växer och växer. Resultatet; istället för flera små kolonier skapas en ”superkoloni”.

Norra Europa har hittills undsluppit denna aggressiva myrart. Men forskare menar att de är på väg hit. I mängder.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.