Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Superrika värsta miljöbovarna

Publicerad: 7 december 2015, 07:52

Carlos Slim är näst rikast i världen. Med en uppskattad förmögenhet på 77,1 miljarder dollar listas han som nummer två på Forbes globala rikemanslista. Bara Bill Gates är rikare. Gates är god för 79,2 miljarder dollar.

Foto: Wikimedia Commons

10 procent av världens rikaste står för hälften av alla koldioxidutsläpp, enligt en ny rapport.


Den rikaste tiondelen av jordens befolkning svarar för 11 gånger högre utsläpp än hälften av världens fattigaste, som uppges vara omkring 3,5 miljarder människor och som enligt rapporten endast kan lastas för 10 procent av utsläppen, rapporterar CNN Money.

Men trots detta faktum är det de fattigaste som är mest utsatta och drabbas hårdast av koldioxidutsläppens förödande konsekvenser med bland annat svåra översvämningar och torka.

De allra rikaste människorna beskrivs som stora förorenare i rapporten, uppger CNN Money, och konstaterar att dessa individer i snitt förbrukar 175 gånger mer kol än någon i den fattigaste gruppen av människor.

Ett annat, talande exempel, är att den fattigaste hälften av kineser – cirka 600 miljoner människor – bara står för en tredjedel av utsläppen som 10 procent av de rikaste i USA orsakar, det vill säga runt 30 miljoner människor.

I rapporten, som presenterats inför klimattoppmötet i Paris, fastslås det att 64 procent av de globala utsläppen är ett resultat av privat konsumtion.

Läs mer här.

Ola Söderlund

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.