Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Superspektralfotografi – att visa det ovisbara

Publicerad: 18 Mars 2009, 12:34

Människans syn är aningen begränsad. Vi kan bara se strålning i våglängder mellan 700 och 450 nanometer och vi ser dem som rött, grönt och blått, vilket de ju inte alls är.


Nytt på Teknik360: Debattartiklar

Världen runt omkring oss är full av strålning i olika våglängder, av vilka vi bara kan se en försvinnande liten del. Med huden kan vi känna ytterligare en del, nämligen långvågigt infrarött som värme, men det kan knappast kallas att ”se”. Huden reagerar också på kortvågig UV genom att bli brun, men det kan inte heller kallas att ”se”.

Multispektrala bilder från världsrymden visar att det finns mycket mer att se, men väldigt få har utrustning för att göra sådana bilder här på jorden.

Jag vill sätta igång alla läsares fantasi och få en debatt om hur man skulle kunna återge hela, fulla spektrum för våra ögon. Låt oss bre på och kalla detta för superspektralfotografi (SSF). Det skulle kunna bli grunden till en ny konstform och ett nytt sätt för vetenskapen att skaffa sig, och återge, en holistisk bild av världen, som innefattar alla våglängder.

Debattartikeln finns i spalten ute till vänster. Där är du fri att komma med debattinlägg.

Låt oss se på världen i ett nytt ljus!!

http://teknik360.idg.se/2.8229/1.218654/superspektralfotografi—att-visa-det-ovisbara

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.