Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Superyacht ska skona klimatet

Publicerad: 29 Januari 2015, 11:33

Den är fem våningar hög, har bio och pool och undervattenslounge och beskrivs som den första i sitt slag i världen.


Ämnen i artikeln:

Volvo

Det som gör Savannah, som yachten heter, unik är att den är hybriddriven. Den mäter 273 fot och har tagit fyra år att bygga av inte mindre än 1000 personer på det holländska varvet Feadship, rapporterar CNBC.

Förutom redan nämnda extravaganser har båten ett antal sviter och vip-hytt med balkong.

I artikeln heter det att en genomsnittlig yacht förbrukar mer än 130 liter bränsle per timme. Men inte den här yachten. Den har samma klimatvänliga teknik som Volvos elhybridbilar, vilket innebär att den är utrustad med en elmotor och en dieselmotor, som var sig kan driva yachten framåt, skriver Affärsvärlden. Alternativt kan yachtens båda motorer – el och diesel – kopplas in samtidigt.

Enligt det holländska varvet är lyxskutan 30 procent bränsleeffektivare än motsvarande båtar i samma storleksklass, dessutom med en renare, ”skräddarsydd” teknik. Dock lämnas inte mer precisa uppgifter kring klimatpåverkan än så.

Även prislappen är hemlig inför Savannahs lansering, någon gång i vår och som alltså är den första yachten med hybridmotor, men inte den första båten med tekniken. Redan 2008 tog ett österrikiskt varv fram en hybridbåt.

Vem som blir ägare till den exklusiva hybridyachten står skrivet i stjärnorna –  varvet vill inte avslöja namnet – men enligt CNBC handlar det om en mäktig industriledare i Europa, som tidigare haft sin bas i Nordamerika.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

Volvo

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.