Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Sura miner i industrin

Publicerad: 4 Februari 2009, 07:03

Onsdagsmorgonen gav hat-trick i dystra rapporter från ingenjörsintensiva företag. Resultatet för Alfa Laval, Sandvik och Electrolux störtdyker.


Fjärde kvartalet 2008 är inte en period som varken företagsledare, anställda eller placerare inom den svenska industrin kommer att minnas som något överdrivet muntert.

– Den globala konjunkturförsvagningen under fjärde kvartalet 2008 är en av de mest dramatiska som Sandvik har upplevt, säger Lars Pettersson, vd för Sandvik, i en kommentar till rapporten.

Koncernen visade ett vinsttapp på hela 45 procent. Resultatet före skatt landade på 1.524 miljoner kronor. Det var betydligt sämre än analytikernas förväntningar.

Även Alfa Laval rapporterade ett resultat betydligt lägre än väntat. Koncernens vinst före skatt backade med 24 procent till 1.211 miljoner kronor. Och inledningen på 2009 är inte ljusare den.

"Vi förväntar att efterfrågan under det första kvartalet kommer att bli något lägre än fjärde kvartalet 2008" skriver Alfa Lavals vd Lars Renström i rapporten.

Vitvarujätten Electrolux gjorde en förlust på 572 miljoner kronor. Det kan jämföras med en vinst på 1.907 miljoner kronor samma kvartal året innan. Någon utdelning till aktieägarna blir det inte tal om.

– Under 2008 upplevde vi en minskad efterfråga som accelererade mot slutet av året. Tyvärr så ser vi ingen förbättring på marknaden under den närmaste tiden, kommenterar koncernens vd Hans Stråberg.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.