Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Suse realtidslinux snabbast i världen

Publicerad: 19 December 2008, 13:25

Superdatorkörningar ska inte bara vara snabba, ibland krävs svar på millisekunden.


Man brukar kanske främst associera olika forskningsprojekt eller meteorologi med superdatorer, eftersom de är så oerhört beräkningskrävande. Finansvärlden är en helt annan värld, där man både har krav på snabba leveranstider och korta, deterministiska svarstider.

Numera kör varje organisation för aktiehandel med självaktning på någon sorts clusterkopplad superdator, och då är svarstiderna ett konkurrensmedel. Om dina aktiehandlare kan få en prognos 1,5 millisekunder snabbare än konkurrenterna kan de utföra en automatisk köpaktion lite fortare och vinna fördelar. Då är det viktigt att systemet har svarstider på under en millisekund. Dessutom ökar kraven på uppdateringsfrekvens med mellan 2 och 6 per år.

Ett realtidsoperativ ska kunna leverera resultat på deterministisk tid, till exempel genom hård interruptstyrning. Ett vanligt operativsystem blir klart när det blir klart, bara.

Suse, och därmed alltså även Novell, har kastat sig in bland realtidsleverantörerna. Reuters Market Data System (RMDS) är ett för handel med värdepapper med massor av bakomliggande intelligens och enorma databaser som förmodligen kan äta hur mycket processkapacitet som helst.

I oberoende tester som utförts av Securities Technology Analysis Center (STAC) kom man fram till att operativsystemet Suse Linux Enterprise Real Time levererat den lägsta genomsnittliga och maximala latensen som någonsin registreras vid höga belastningar med Reuters Market Data System. Systemet gav också den hittills högsta kapaciteten i RMDS för en två-socket server. Resultaten är mycket bättre än vad man uppnått med andra Linux- och Unix-system.

Provet utfördes på HPs ProLiant BL460c G1 bladservrar med Intel Xeon 5450-processorer på 3 GHz och Infiniband som sammanbindande nät och jämfördes av STAC med andra system och kopplingar, med bland annat gigabit Ethernet som sammanbindande nät. Suse LERT klarade 10,1 miljoner uppdateringar i sekunden, vilket är det bästa någonsin för något system med två-socket Linux eller Unix. Medellatensen vid benchmarket låg på 0,67 millisekunder vid 750000 uppdateringar per sekund och maxlatensen på 3,01 millisekunder.

Det är mer än 670 % bättre än en standardlösning med något annat operativsystem, till exempel SLES, och gigabit Ethernet.

Här berättar Novell om pre-emptive-system. För fart och fläkt, se http://www.novell.com/sv-se/SE/linux/realtime
STAC-rapporter, se http://www.stacresearch.com/novell?q=taxonomy/term/76

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.