Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sushivågen kan utrota tonfisk

Publicerad: 26 augusti 2009, 07:05

Den blåfenade tonfisken kan vara utfiskad redan om tre år. Efterfrågan är stor, inte minst från sushiälskare, och i Medelhavet är det illegala fisket omfattande.


Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonFiske

EU-kommissionen har föreslagit att den blåfenade tonfisken ska klassas som utrotningshotad och får stöd av Frankrike och Holland som kräver ett omedelbart fiskeförbud, uppger SVT. Andra medlemsländer som Italien, Spanien och Malta motsätter sig dock ett förbud.

Handeln med den blåfenade tonfisken är lukrativ och den har kallats världens dyraste matfisk. Fisket bedrivs allt intensivare, i Italien bland annat med hjälp av spaningsplan som lokaliserar lekande stim.
– Det är kris i Medelhavet. Man sätter en kvot och det politiska beslutet är dubbelt så högt mot den rekommendation som forskarna ger. Man fiskar dubbelt så mycket som kvoten. Det är alltså ett femtio procentigt illegalt fiske i Medelhavet av blåfenad tonfisk, säger Inger Näslund på Världsnaturfonden WWF till SVT.

Enligt WWF och Financial Times finns det risk för att den blåfenade tonfisken kan vara utfiskad redan om tre år.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonFiske

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News