Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svanberg ger sin syn på oljekatastrofen

Publicerad: 21 maj 2010, 08:11

Carl-Henric Svanberg trodde att oljebranschen skulle bli en enkel match. Nu drömmer den forne Ericsson-vd:n om vind- och solenergi.


Ämnen i artikeln:

Oljeutsläpp

När Carl-Henrik Svanberg tackade ja till jobbet som styrelseordförande på BP hade han räknat med att oljesektorn skulle erbjuda en mindre turbulent resa än telekombranschen.
– När jag kom till Ericsson befann vi oss i en kris där resultatet blev ett företag som krympte från 110.000 anställda till 45.000, sa Carl-Henric Svanberg vid en paneldebatt under Google-konferensen Zeitgeist 2010, skriver The Swedish Wire.

Drömmer också om rena energiformer. Foto: Gunnar Seijbold.

Med BP har Svanberg på sistone upplevt en minst lika turbulent tid. Han har kritiserats hårt för att ha varit osynlig under tiden som oljan läckt i Mexikanska gulfen. Under Zeitgeist ger Svanberg sin syn på oljekatastrofen och medger att läget är allvarligt.
– Det är uppenbarligen en stor katastrof vi bevittnar och den kommer på många sätt att vara en ”game changer” på samma sätt som Three Mile Island var det, säger Svanberg och syftar på den amerikanska kärnkraftsolyckan i Harrisburg 1979.

Att djuphavsborrning efter olja skulle vara ett avslutat kapitel anser inte Svanberg.
– Det hade varit slutsatsen om Three Mile Island hade lett till slutet för kärnkraft.

I själva
verket kommer alla energislag att behövas under en lång tid framöver, menar Svanberg. Samtidigt som västvärlden lär sig att vara mer energieffektiv ökar behovet av energi på tillväxtmarknaderna. Prognosen är att tillväxtmarknaderna kommer att fördubbla sitt energibehov på bara 20 år, menar Svanberg.
– Det betyder att världen måste producera två gånger USA:s totala energikonsumtion utöver det vi producerar i dag, sa Svanberg.
– Så vi kommer att behöva allt, olja, kol, vind, biobränsle, vi kommer att behöva allt för att det ska kunna ske.

Det betyder
inte att BP:s styrelseordförande inte hoppas på en värld uteslutande energiförsörjd med miljövänliga medel.
– Verkligheten är att världen behöver energi, det finns ingen väg runt det och nästan alla energislag är förknippade med någon slags risk, det har vi lärt oss att leva med. Men självklart drömmer vi alla om den dag då vind och sol kan försörja allting men vi är inte där ännu, tekniken är inte där ännu, säger Svanberg.

Se hela
paneldebatten med bland annat Carl-Henric Svanberg på Youtube.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

Oljeutsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.