Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svanenmärkta fonder – nu är kriterierna klara

Publicerad: 15 juni 2017, 12:17

Efter två års arbete är nu kriterierna för Svanens miljömärkning för aktiefonder klara. Till hösten kan du börja handla med fonderna.


På onsdagen klubbades de färdiga kriterierna igenom av Nordiska miljömärkningsnämnden och de första Svanenmärkta fonderna förväntas vara klara till den 10 oktober då de ska presenteras på den internationella miljömärkningskonferensen i Stockholm.
Svanen och Nordisk Miljömärkning hoppas att de Svanenmärkta fonderna ska bli ett hållbarhetsmärkt alternativ för sparare och investerare. Kriterierna för märkningen kräver att Svanenmärkta fonder väljer bort, väljer in och arbetar på ett transparent sätt för att påverka företag att arbeta i en hållbar riktning.
”Vi bedömer att de krav som rör analys, rapportering och uppföljning kommer att bidra till ett ökat fokus på hållbarhet, hos både fondförvaltaren och de företag som det investeras i. Vår strategi är att fonderna inte bara ska ta med de företag som är ‘bäst i klassen’. Även företag som är på rätt väg ska kunna väljas in”, säger Per Sandell, projektledare på Nordisk Miljömärkning, i en kommentar.

Nordisk Miljömärkning berättar att kriterierna gynnar aktivt ägande och dialog snarare än avyttring. Därför, skriver organisationen, kan en Svanenmärkt fond investera i företag som inte uppfattas som de mest hållbara, men som har som ambition att bli det.
”Vi tror att dagens sparare och investerare är mogna för att välja fonder som påverkar företag i en mer hållbar riktning. Vi exkluderar de företag och branscher som är längst ifrån att vara hållbara. Men vill ha med oss de företag som är på väg att ställa om till en mer hållbar produktion”, säger Per Sandell.

Läs kriterierna för Svanenmärkta fonder
 

Vill du läsa fler nyheter av den här typen. Klicka här. 

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.