Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svante Axelsson: Blockpolitiken är död

Publicerad: 3 juli 2013, 04:29

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson tycker att blockpolitiken låser in en folkmajoritet som vill se mer hållbarhet och effektivt miljöarbete än vad politikerna levererar.
– Idag är det politikerna som är svansen, säger han.


Vad är dina viktigaste spaningar i Almedalen i år?
– Min känsla är att det är mindre miljötugg i vanlig mening, alltså uppe i det blå med klimatpolitik och klimatförhandlingar – det verkar det inte vara så mycket av. Jag tror att man lite grann känner att nyu kör vi – nu gör vi något konkret. Diskussionerna är mycket mer konkreta om elbilar, trafik och smarta kåkar. Helt enkelt mycket mer verkstad. Jag tycker att det är bättre. Det är där vi måste landa någonstans till slut.

Vad har ni på Naturskyddsföreningen åstadkommit i den bästa av världar när den här veckan är slut?
– Jag tror vi fått upp några fler konsensusytor. Folk är mycket mer överens i Sverige mellan olika aktörer än vad man faktiskt inser. På seminarierna här i Almedalen känner man ofta att 75 procent av deltagarna är eniga. Och kan vi visa upp den enigheten mot politikerna så känner politikerna att "Shit, det är vi som är svansen. Det är vi som är sist. Alla andra är ju med." Det tror jag kommer att skapa ett tryck inför valet. Att Sverige, miljörörelsen, industrin, jordbruket, kyrkan och kommunerna är mycket mer på hugget. Att vi är otåliga helt enkelt. Det tror jag att man kan känna av här i Almedalen, att det är politikerna idag som är sist in i leken.

Är det politikerna som är svansen?
– Jag upplever att det är så. Politikerna underskattar majoritetens av det svenska folkets lust och längtan. Det finns ju bevisat i att många beslut ju ligger färdiga och att blockpolitiken låser in en folkmajoritet. Det finns idag en majoritet för till exempel bonus malus, bidrag till smarta bilar, och till en massa andra beslut. Men blocken låser de här besluten. Jag tror att blockpolitiken är död. Jag tror att blocken kommer att brytas upp efter valet. Då tror jag också att det kommer att bli en mycket mer dynamisk riksdag där förhoppningsvis goda krafter kan enas och förlösa hela vårt folk. För vi vill mer än den politik vi just nu ser.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.