tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svante Axelsson: Dubbla de gröna kreditgarantierna och ge ut omställningslån

Publicerad: 24 mars 2022, 10:44

Svante Axelsson och Fossilfritt Sverige föreslår bland annat omställningslån för att driva på industrins klimatarbete.

Foto: Getty Images/Petmal

Fossilfritt Sverige föreslår 24 åtgärder för att finansiera industrins omställning.

Ämnen i artikeln:

Fossilfritt Sverige

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Dubblera de gröna kreditgarantierna och ge ut omställningslån. Det är de två första åtgärderna som Fossilfritt Sverige uppmanar regeringen att göra för att driva på industrins omställning. De nya förslagen presenteras i sin helhet senare i dag och i en debattartikel i Dagens Nyheter skriver den nationella samordnaren Svante Axelsson även att det finns ett överskott av kapital på marknaden som vill investera grönt men det som saknas är riskvillighet.

”Statens primära uppgift blir därför inte att med skattepengar stötta olika investeringar utan i stället att just minska risken för det privata kapitalet. Det görs i första hand genom att skapa grundförutsättningar för omställningen genom att snabbt bygga ut infrastrukturen av el, vätgas, vägar och järnvägar, något som bland annat kräver snabbare tillståndsprocesser”, skriver Svante Axelsson.

För att hantera några vanliga marknadsmisslyckanden som till exempel informations- och kunskapsbrist om nya tekniska lösningars klimatnytta, eller de långa tidsperspektiv som ibland är nödvändiga, har Fossilfritt Sverige samtidigt identifierat olika åtgärder som regeringen bör genomföra.

Läs Svante Axelssons debattartikel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev