måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svante Axelsson: ”Kommuner som krokar arm med näringslivet kommer stärka sitt klimatarbete”

Publicerad: 15 september 2023, 08:06

Ett exempel på en kommun som går före är enligt Svante Axelsson Östersund, där förskolan Ottfjället ska byggas endast med eldrivna arbetsmaskiner.

Foto: VolvoCE & Oskar Omne

På tisdag anordnar Fossilfritt Sverige en konferens där några av de mest innovativa projekten ute i landets kommuner ska lyftas fram. Aktuell Hållbarhet har träffat den nationella samordnaren Svante Axelsson för att höra varför han tycker att detta är en så viktig fråga.

Ämnen i artikeln:

Svante AxelssonCsrEkologisk hållbarhetHållbara städerKlimatpolitikMiljöpolitik

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Fossilfritt Sverige har de senaste åren framför allt uppmärksammats för de 22 branschfärdplaner som tagits fram och som visar hur näringslivet kan stärka sin konkurrenskraft genom att bli fossilfria eller klimatneutrala.

Samtidigt har flera andra projekt pågått vid sidan om. Bland annat ett som kallas för Klimatledarkommunerna.

Svante Axelsson förklarar vad det handlar om:

– I branschernas färdplaner pekas den offentliga upphandlingen ut som en av nycklarna för att näringslivet ska kunna ställa om. Inte minst handlar det om att upphandling kan skapa marknader för fossilfria lösningar. Så en viktig fråga för oss har varit att hjälpa kommuner i detta.

Visar vägen

Klimatledarkommunerna består i dag av Helsingborg, Umeå, Uppsala, Växjö, Örebro och Östersund. De sex kommunerna har gemensamt identifierat ett antal åtgärder för att få fart på klimatkraven inom just den offentliga upphandlingen.

Åtgärderna, som presenterades i en debattartikel i Dagens Samhälle förra året, handlar bland annat om att sätta mål om att alla inköp inom transporter, energi, bygg och anläggning ska vara fossilfria eller klimatneutrala år 2030. En väg dit, skriver kommunerna vidare, är att kräva ambitionshöjningar under själva avtalstiden, vilket kan ske genom stegvis upptrappning eller genom samarbetsmodeller där beställare tillsammans med leverantörer utvecklar nya lösningar.

Svante Axelsson anser att upphandlingsfrågan är så pass viktig för det svenska klimatarbetet att han nu efterfrågar ”ett giftermål mellan kommuner och näringsliv”.

– Om inte klimatambitionerna kan höjas när kommunerna genomför sina upphandlingar kommer näringslivet inte klara sina färdplaner och då kommer Sverige inte att nå sina klimatmål, säger han.

Hoppas inspirera

Konferensen som Fossilfritt Sverige anordnar på tisdag i Stockholm är tänkt att lyfta fram spetsprojekt från runtom i landet. I Östersund ska exempelvis en ny förskola byggas endast med hjälp av eldrivna maskiner. Och i Uppsala arbetar man med att skapa klimatpositiva stadsdelar.

– Vi vill visa upp pärlorna. Vi hoppas att det ska inspirera andra och därigenom skapa snabbare spridning för de lösningar som finns, säger Svante Axelsson.

Huvuduppgiften för Fossilfritt Sverige, som är ett initiativ under regeringen, är att påskynda omställningen i landet. Samtidigt har den nuvarande regeringen kommit med många förslag och beslut på sistone, exempelvis vad gäller reduktionsplikten, som väntas öka användningen av fossila bränslen i Sverige.

Hur ser du på det?

– Jag hoppas att handlingsplanen som kommer senare i år ska ge svar på hur regeringen vill se att de nationella och globala klimatmålen ska nås. Men det är ingen hemlighet att Fossilfritt Sverige vill behålla 2030-målet för transportsektorn och att vi tycker att den föreslagna sänkningen av reduktionsplikten är alldeles för kraftig, säger Svante Axelsson och lägger till:

– Många kommuner, företag och branscher har ju både sina egna klimatmål och sina investeringar kopplade till de mål som riksdagen beslutade om med en blocköverskridande majoritet 2017. Att därför kasta in handduken nu, när vi bara har nått halvvägs till 2030, det gör i alla fall mig orolig. Just nu har vi ett enormt engagemang i samhället för klimatfrågan, det får vi inte slarva bort.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev