Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svante Axelsson: Solceller är som Levisjeans

Publicerad: 3 juli 2012, 11:43

Generalsekreteraren är övertygad om att vi kommer få en solcellsvåg i takt med att fler frågar sig var den snyggaste och fräckaste elen finns.


Miljöaktuellt haffade Naturskyddsföreningens generalsekreterare på väg ut från seminariet Lägg på ett kol, det brådskar att hantera de globala utmaningarna.

Under seminariet nämnde du att vi kommer få se en solcellsvåg dra fram i världen. Vad är det för våg?

– All konsumtion är till viss del identitetskonsumtion. Det som händer nu är att elen vi köper blir mer och mer av just vår identitet. Nu handlar det inte längre om att el är tråkigt, knappt något man bryr sig om, där man endast jagar de billigaste priserna. Snarare börjar allt fler fråga efter var den roligaste, snyggaste och fräckaste elen finns. Att köpa solceller idag, det är ungefär som när man köper märkesjeans. Det är inte bara jeans utan det är Levisjeans man vill ha. På samma sätt är det inte bara  el man vill ha, utan det är förnybar och hållbar solcellsel som är grejen.

Så vad behövs i Sverige för att vi ska kunna sätta igång en sådan här solcellsvåg lite snabbare?

– Om man får nettomätning på plats kan mycket hända. Då kan folk börja kvitta egen el med köpt el. Då blir det snart också billigare att producera egen el än att köpa den. I Holland vet jag att det redan är break even på egen och köpt el. Vi är inte riktigt där än i Sverige, men priset sjunker hela tiden.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.