måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svante Axelsson vill väcka hopp i ny bok

Publicerad: 20 augusti 2014, 07:37

Naturskyddsföreningens generalsekreterare vill berätta om hur lätt det är att ställa om samhället.

Ämnen i artikeln:

NaturskyddsföreningenSvante Axelsson

Nu i augusti hamnar boken Försök – Tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen i bokaffärerna runt om i Sverige. Miljöaktuellt ringde upp författaren, Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson, för att höra mer om projektet.

Varför en bok?

– Att jag skrivit en bok bottnar i någon slags frustration över att det går så extremt långsamt att göra den nödvändiga samhällsomställningen. Jag har gått och närt ett antal tankar under lång tid och kände att nu vill jag berätta en längre berättelse. Kanske kan det bidra till ett samtal i samhället på en lite bredare nivå om hur vi egentligen, rent konkret, ska göra för att ställa om.

Titeln, ”hoppfulla perspektiv på klimatkrisen”, det ser väl inte särskilt hoppfullt ut just nu?

– Både och. Globalt ser vi exempelvis hur utsläppen ökar i allt snabbare takt. Men det finns samtidigt mycket som är hoppfullt. Ta det historiska perspektivet, det finns jättemånga berättelser på miljöområdet, som jag också försöker lyfta fram i boken, om att det tycks gå väldigt lätt att ställa om ett samhälle när vi väl har bestämt oss. Först hör man bara ord som: hinder, svårt, kostsamt, uppoffring och lidande. Men när väl förändringen är gjord tycks vi inte efteråt känna igen den där bilden, eftersom det var så lätt.

– Det är de här historiska berättelserna om ändrade värderingar som ger mig hopp och inspiration. Jag tror att om vi lär oss mer om historien kanske vi inte behöver vara så rädda för framtiden.

Du lovar tio hoppfulla perspektiv, kan du bjuda på ett?

– Ett exempel är hur jobbpolitiken kan minska utsläppen. Här kan vi få en win win-konstruktion eftersom vi sitter med både arbetslöshet och klimathot i dag. Politikerna är beredda att betala extremt mycket pengar för att skapa nya jobb i samhället, mycket mer än vad de är beredda att lägga på att minska utsläppen. Kan man då förena dessa två kan vi få en väldigt snabb omställningsboom.

– Ta till exempel Rot- och Rutpengarna, ungefär 16 miljarder kronor. Om de miljarderna skulle gå till solcellssatsningar runt om i landet, hur mycket miljöförbättringar skulle man inte få till då? Jag är inte emot Rot och Rut, men är verkligen den stora ödesfrågan för planeten att vi ska bygga ut rum och städa rent hemma?

Vem riktar sig boken till?

– Jag tänker att den kan vara läsvärd för människor som är intresserade av samhällsfrågor och som sitter hemma framför Aktuellt och tänker att ”det är åt helvete med klimatet, varför händer ingenting”. Jag försöker vara lite lättsam och inte för faktanördig. Men jag försöker samtidigt skissa på en färdplan för hur man som politiker kan paketera en politik som blir accepterad av både näringsliv och allmänhet. Politiker i dag tycks ju märkligt nog vara mer rädda för klimatpolitiken än för klimatförändringarna. Vilket jag inte förstår, för just nu är det här inte alls jobbigt, det är ju mest som en joggingrunda där vi kan springa omkring och tjäna pengar på att minska utsläppen.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev