Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svart på vitt om ko-rapar

Publicerad: 5 november 2010, 08:43

Kor finns överallt. Kor är en del av vårt samhälle. Tyvärr ger deras matsmältning upphov till en del växthusgaser. Engelsmännen har mätt raparnas mängd och sammansättning med en blurp-o-meter.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Eftersom de flesta av oss inte har några planer på att sluta äta köttbullar och dricka mjölk är det inget alternativ att, som vissa föreslår, avliva alla kor och bli vegetarianer istället.

Men kor är ett miljöhot. En ko rapar metan ungefär en gång var 90:e sekund, eller fyra gånger på fem minuter. Kon har också en ganska stor gasficka i magen som den tömmer regelbundet. Till skillnad från exempelvis, människor och hästar där nedbrytningen av föda sker i tarmen och gaserna kommer ut baktill, finns de bakterier som bryter ned kornas föda i det främre matsmältningsorganet.

Forskare vid University of Liverpool’s School of Veterinary Science i England har tillsammans med snabbköpskedjan Tesco gjort rapometriska undersökningar av kor. Resultaten visar att gasmängderna är så stora att om en naturgasledning hade läckt samma mängder hade man inte fått vistas i området.

Forskningsprojektet handlar om hur man bäst matar kor för att få minsta möjliga metangasutsläpp per liter mjölk. Bör man ge korna en stor mängd foder i början av veckan eller små portioner då och då? Och vilken typ av foder bör man använda? Forskningslaget vill hitta de bästa djurhållningsmetoderna för framtiden, men också undersöka hur en bonde kan utnyttja befintliga metoder för att minska gasproduktionen. Metangas är en växthusgas som är 21 gånger mer potent än koldioxid. Därför är det är av yttersta vikt att människan reducerar sina utsläpp av gasen. 17% av metanutsläppen kommer från djurs matsmältning. En enda ko beräknas producera 600 liter metan per dag. Men samtidigt är djurhållning ett område där man gjort stora framsteg för att minska utsläppen.

För att mäta kornas gasutsläpp använder forskarlaget en handhållen apparat som heter LaserMethane detector och som är framtagen av företaget Crowcon Detection Instruments Ltd i England. Detektorn hålls ungefär 3 meter från kons mun och mäter hur mycket metan  kon ger ifrån sig. Mängden registrerars sedan i en inbyggd datalogger. Mätningarna utförs fyra gånger under 24 timmar på tio olika bondgårdar. Totalt deltar 100 kor i studien. Resultaten ska hjälpa Tesco att se ifall det finns skillnader mellan bodgårdarna, beroende på tiderna då korna matas och den typ av foder de får.

Dr. Rob Smith från University of Liverpool, som genomför studien för Tescos räkning säger att det är första gången någon använt en laserdriven metanmätare för att mäta skillnaden i metanutsläpp hos kor.
– Teoretiskt har vi länge antagit att det finns en sådan skillnad men nu vill vi mäta den i praktiken.
Även om man just nu ägnar sig åt en småskalig pilotundersökning säger Rob Smith att han ser stora möjligheter med metoden och han tror att den kommer att bidra med kunskap om hur hantering av djur och val av foder kan minska utsläppen av metangas.

Tesco-studien är en del av ett större projekt där man undersöker hur de mjölkbönder som är anslutna till Tesco ska kunna minska sin miljöpåverkan. Men företagets förhoppning är att resultaten så småningom ska få genomslag i hela mejeriindustrin.

Tuneable Diode Laser Absorption Spectroscopy (TDLAS)

Absorptionsspektroskopi med hjälp av en avstämbar laserdiod går till så att blurp-o-metern sänder ut laserpulser inom det område av infrarött ljus som man vet absorberas av exempelvis metangas (3020 och 1300 nanometer). Utan metangas reflekteras laserljuset tillbaka av till exempel kons mule. Om laserstrålen passerar genom en gas som absorberar den kommer mindre ljus tillbaka. Reflekterat ljus mäts av en fotodiod och absorptionen visas på en display.

Läs mer

Datablad på LaserMethane: www.crowcon.co.uk/media/Laser%20Methane%20Brochure%20Issue%201.pdf
Om TDLAS: http://en.wikipedia.org/wiki/Tunable_diode_laser_absorption_spectroscopy
En del om metan: http://sv.wikipedia.org/wiki/Metan

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.