Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svarta listan: Här är makthavarna som inte platsar på miljömäktigaste listan

Publicerad: 24 januari 2013, 13:31

Årets miljömäktigaste 2013 är utsedda. Här är makthavarna som borde ta sig i kragen och definitivt inte platsar på listan.


Här är personerna som borde förvalta sitt inflytande bättre och som tidningen Miljöpaktuellt vill se i toppen av miljömäktigastlistan nästa år.

Rikspolitik

- Anders Borg, Finansminister (M). Det fanns inte mycket utrymme för miljösatsningar i finansministerns höstbudget. Anslaget krympte med 132 miljoner kronor, men önskelistan från miljörörelsen blir allt längre. Nedskärningarna drabbade inte minst havsmiljöarbetet. När får vi se Borgs första miljöinitiativ?
- Eskil Erlandsson, Landsbygdsminister (C). Hans devis att ”bruka utan att förbruka” blir alltmer tragikomisk när skogar och hav töms på sitt innehåll. Efter Maciej Zarembas artikelserie i Dagens nyheter har Erlandsson alltmer framstått som landets främsta kalhygges­entusiast. Senare sågade forskarna hans teori om intensivt skogsbruk som ett föredöme i klimatarbetet som går att exportera till andra länder.
- Catharina Elmsäter-Svärd, Infrastrukturminister (M). Infrastrukturministern har försökt att bättra på sitt rykte efter bråket om EU:s svaveldirektiv med förre miljöministern Andreas Carlgren. Det har väl gått sådär.
- Stefan Attefall, Bostadsminister (KD). Spelar en viktig roll i arbetet med att miljöanpassa bostäderna och klimatanpassa infrastrukturen, men miljöfrågorna lyser med sin frånvaro. I stället står enklare byggregler och korta handläggningstider i fokus.
- Jimmy Åkesson, Partiledare (Sd). Sverigedemokraterna är förmodligen Sveriges minst miljöengagerade parti. När Sverigedemokraterna var med på Miljöaktuellts politikerutfrågning i Almedalen 2011 bad partiets representant om ursäkt för att partiet, 10 månader efter valet, inte lyckats få ihop något miljöpolitiskt program. När partiet blev inbjudet sommaren 2012 svarade man inte ens på inbjudan, och något miljöprogram har fortfarande inte setts till.
- Stefan Löfven, Partiledare (S). Överraskade i Almedalen med att leverera en vision av framtidens hållbara Sverige och konkreta satsningar på klimatomställningen. Han presenterade också ett jobbpaket med fokus på miljöteknik och innovationer. Under hösten har Löfven varit tystare i miljöfrågan. Hans tidiga trevare om kärnkraften ledde ingenstans och alliansen säger nej till blocköverskridande samtal.

Näringsliv

- Anders Ericsson, Vd på Jämtkraft och Svensk energi. Kommunägda Jämtkraft skulle fördubbla effekten i vattenkraftverket i Billstaån, men vägrade att kosta på en fisktrappa. ”Biologisk mångfald är inte vårt affärsmål”, sade Anders Ericsson till Östersundsposten. Senare försökte bolaget bättra på ryktet genom att smygupprusta det kritiserade kraftverket i Långforsen och kalla det miljöanpassning. Språkverkstan på Jämtkraft jobbar hårt.
- Ashley Heppenstall, Vd på Lundin petroleum. Lundin fortsätter att borra efter olja och gas i otillgängliga och naturkänsliga delar av världen. På stämman i maj viftade bolaget bort kritiken för dess likgiltighet inför humanitära krav. Kapitalförvaltaren Folksam tog konsekvenserna och sålde sitt aktieinnehav.
- Ingvar och Peter Kamprad, Ikea. Ikea presenterade under året sin nya hållbarhetsstrategi som bland annat går ut på att alla ska ha råd med hållbarhet. Dessutom meddelade bolaget att sönerna Kamprad donerar flera hundra miljoner till en stiftelse för miljöforskning. Bra så långt. Å andra sidan nominerades Ikea till grönmålningspriset för virkesleverantörernas skövling av gammelskog i Ryssland. Vågar vi hoppas på urskogsfria bokhyllor?
- Ossian Ekdahl, Kommunikationschef och ansvarig  för ägarstyrning i Första AP-fonden. Första AP-fonden förvaltar cirka 200 miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar. I portföljen finns världens sex stora oljebolag och flera stora kolproducenter. För fyra år sedan låg 98 procent av energiinvesteringarna i fossil energi. Trots att man för ett par år sedan gick med i investerargruppen Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC) är det lite som tyder på att man ändrat inriktning.
- Maud Olofsson, Styrelseledamot i bland annat LKAB. Förra Centerledaren håller som styrelseproffs på att bli den ”brygga mellan näringsliv och politik” hon själv efterlyst. Den statliga gruvjätten LKAB ligger långt fram när det gäller miljöteknik, men protesterar vilt mot Naturvårdsverkets beslut när det gäller gruvan i Svappavaara.
- Sverker Martin-Löf. Ordförande för bland annat Industrivärden. Sverker Martin-Löf är en industripamp med 70-talsretorik som flera gånger gått i clinch med miljörörelsen. Han beklagar sig ofta över företagens miljöskatter. I slutet av juni skrev Martin-Löf ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt och ifrågasatte EU-förslaget att sänka svavelhalten i fartygsbränslet. Martin-Löf styrelseordförande i SSAB och skogsbolaget SCA.

Myndigheter och kommuner

- Monica Stridsman, Gd Skogsstyrelsen. Jägmästaren Stridsman har tidigare försökt tysta personal som gick ut med information om miljöbrott och lagöverträdelser i skogsbruket. Efter det har hon omformulerat hela redovisningen för att få fram mindre iögon­fallande siffror. Parallellt med detta driver myndigheten på för att upphäva skyddet av unika fjällskogar genom att ogiltigförklara tolkningen av den omtalade miljöparagraf 18, en paragraf som Skogsstyrelsen inte har lyckats använda en enda gång på 20 år.
- Per Anders Broqvist, Hovrättslagman i Mark- och miljööverdomstolen. Var ordförande när domstolen i juli beslutade sig för att godkänna Nordkalks kalkbrott i gotländska Bunge. Domaren och hans närmaste kollegor körde över lägre rättsliga instanser och släppte fram ett företag som enligt många bedömare strider mot EU-rätten.
- Stefan Lindhe, Kommunalråd i Malmö (M). I ett globalt perspektiv kanske lågprisflyget står inför den största utmaningen, men räknat som utsläpp per passagerarkilometer tillhör inrikesflyget de största klimatbovarna. Lindhé är en av inrikesflygets största förkämpar och missar inte ett tillfälle att lyfta fram dess betydelse för regionens ekonomiska tillväxt. Enligt honom är det viktigare med flera flyglinjer än att spendera miljarder på ett äventyr som snabbtåg.
- Göran Persson, Ordförande i Sveaskog. Persson har fått mycket beröm för tankarna om ett grönt folkhem som han och Stefan Edman lanserade på 90-talet. Men hur använder han sitt inflytande och förtroendekapital i statliga Sveaskog? Ser han det enorma bolaget som något mer än en depå för biobränslen? Det vore intressant att höra honom formulera sina tankar om kalhyggen och intensivodlade skogar och vad han egentligen tycker om Eskil Erlandssons förkärlek för kvävegödsling, stubbrytning och dikningar. Eller nöjer han sig kanske med lövträden på egna gården vid Båven?
- Anders Knape. Ordförande i Sveriges Kommuner och Landsting. En så stor och viktig organisation och knappt skymten av miljöpolitik. Var finns miljöfrågorna? När ryckte Anders Knape senast ut för att skydda miljön eller stod upp för sina kommunala miljöinspektörer?  SKL sitter på flera stolar, men verkar nästan alltid landa i att lätta på miljökraven för att locka folk och företag till orten.
- Sten Nordin, Finansborgarråd i Stockholm (M). När länderna inte kommer överens ställer många sitt hopp till lokala initiativ och gröna borgmästare. Sverige har en lång tradition att falla tillbaka på. I huvudstaden går däremot tillväxt och trafik före miljön i nio fall av tio.

Kultur och media

- Eva Landahl, Chef för SVT:s Aktuellt. Chefen för Sveriges största nyhetsredaktion har sopat miljöfrågorna under mattan. Bevakningen har utvecklats från svag till underkänd. Det var länge sedan vi såg ett gediget inslag om en svensk miljöfråga. Det handlar inte bara om bristen på innehåll, utan också om metoderna. Inslagen blir ett slagfält mellan företrädare för olika intresseorganisationer och en reporter som inte förmår att ställa kritiska frågor eller helt enkelt ger upp.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev