Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svavelkriget: Lena Ek försvarar EU-politiken

Publicerad: 3 juli 2013, 07:29

Miljöaktuellt söker upp miljöminister Lena Ek och frågar om utsikterna för en stark östersjöpolitik.


Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Den svenska basindustrin mobiliserar i Almedalen mot EU:s skärpta svavelkrav för fartygsbränsle och hotar med att flytta ut både jobb och investeringar. Men miljöminister Lena Ek ( c ) håller emot och försvarar det ett år gamla direktivet.

- Besluten är tagna och kommer att överleva, säger hon till Miljöaktuellt i Almedalen.

Att minska sjöfartens utsläpp av svavel och kväve är enligt Lena Ek den kanske enskilt viktigaste åtgärden för att rädda Östersjön – tätt följt av åtgärder mot ryska konstgödselfabriker som släpper ut enorma mängder fosfor.

- Sjöfarten har inte diskuterats så mycket som andra transportslag, det är synd, den är transporteffektiv och har enorm potential om man teknikutvecklar, men den måste också vara miljöeffektivt om vi inte ska stå kvar med alla kostnader i nästa led, säger Lena Ek.

EU:s nya krav på maximalt
0,1 procent svavel i bränslet ligger fortfarande 100 gånger lägre än motsvarande krav på biltrafiken, och utan skärpta krav kommer fartygens utsläpp att vara större än från alla landbaserade källor år 2020.

De tuffa svavelreglerna i direktivet gäller för Nordsjön, Östersjön och brittiska kanalen från och med 2015. Det finns förslag på motsvarande regler för utsläpp av kväveoxid från 2016 – men Ryssland jobbar hårt för att skjuta upp kraven fem år till.

- Det skulle vara så bekymmersamt, det handlar om otroligt stora volymer, säger Lena Ek.

Det finns tecken på miljöförstöring runt Östersjön som gör henne oroad. 60 000 kvadratkilometer av det känsliga innanhavets bottnar är idag biologisk döda och flera bestånd av sjöfågel håller på att försvinna från kusterna.

- Något vi inte förstår är varför ejdern minskar dramatiskt längs svenska kusten – en sådan symbol och signalart, säger Lena Ek sorgset.

Det finns troligen flera förklaringar till varför bestånden gått ned så dramatiskt, menar hon, man kan gissa att det är ett antal faktorer som samverkar men att det är svårt att komma åt.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Lena Ek

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.