måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svebio: Öka produktionen av el från biobränslen – ”mycket snabbare och enklare”

Publicerad: 29 augusti 2022, 09:02

På bilden Eon:s kraftvärmeverk och biogasanläggning i Högbytorp utanför Bro, som producerar el, fjärrvärme och biogas. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att öka elproduktionen från biobränsle går mycket snabbare och enklare än både kärnkraft och havsvindkraft, menar Svebio och föreslår åtgärder för ett snabbt minskat elpris i bland annat södra Sverige.

Ämnen i artikeln:

BioenergiBiogasBiobränsleElEnergiåtervinningVindenergiVindkraft

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Bioenergibranschen producerar mer energi än vattenkraft och kärnkraft tillsammans. Därför kan redan en måttlig ökning av bioenergin sänka elpriset, inte minst i södra Sverige. Det skriver branschorganisationen Svebio, och lanserar en lista med sex förslag på åtgärder som skulle kunna bidra till en prissänkning.

Det första förslaget är att öka biokraftproduktionen i befintliga kraftvärmeverk, som enligt Svebio i dag står för 8 procent av svensk elproduktion. Enligt Svebio kan produktionen öka bland annat i södra Sverige. För det krävs enligt Svebio investeringar i topplastproduktion av värme, exempelvis från pellets eller bioolja, och att skatten på bioolja för uppvärmning tas bort. Vidare kan nya biokraftvärmeverk byggas och nya turbiner installeras där endast värme produceras i dag. Dessutom skulle mer el kunna produceras från biogas.

”Gemensamt för alla dessa åtgärder för mer biokraftproduktion är att tekniken och kostnaderna är välkända och genomförandetiden är relativt kort. Utbyggnaden kan ske nära konsumenterna i städer och tätorter i södra Sverige, vilket gör att det inte heller behövs nya kraftledningar. Dessa fördelar gäller både i jämförelse med ny kärnkraft och i jämförelse med havsbaserad vindkraft”, skriver Svebio.

Ett annat förslag är att fortsätta med elkonverteringen inom industrin. Övriga punkter gäller eluppvärmda småhus och bilar.

Läs Svebios rapport 

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev