tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svebio: ”Sören Wibe har helt fel”

Publicerad: 19 januari 2010, 11:23

Sveriges och västvärldesns satsningar på etanol leder till ökade utsläpp av växthusgaser, enligt SLU-professorn Sören Wibe.
– Han drar helt felaktiga slutsatser, säger Svenska Bioenergiföreningens vd Gustav Melin.


JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Idag släpper Expertgruppen för miljöstudier rapporten som visar att användningen av etanol som drivmedel leder till större utsläpp av växthusgaser än om man använt bensin. I ett uppmärksammat debattinlägg i SvD berättar rapportförfattaren Sören Wibe idag också att den svenska subventioneringen av etanolen motverkar sitt syfte.

"I Sverige är till exempel etanolen befriad från energiskatt och koldioxidskatt, och vi har laborerat med miljöbilspremier, befrielse från trängselskatt, fri parkering och nedsatt fordonsskatt för etanolbilar" skriver han i SvD. Han fortsätter "Bara i nedsatt skatt erhåller den svenska etanolkonsum- tionen en subvention i storleksordningen en och en halv miljard kronor per år."

I rapporten gör sedan Sören Wibe en kalkyl som visar att det svenska etanolprogrammet ökar utsläppen med koldioxid med ca 20 miljoner ton de senaste tio åren. Kalkylen baseras enligt Wibe på nyligen publicerade forskarrapporter. Rapportens slutsatser stöds och bekräftas enligt Sören Wibe från en lång rad studier – bland annat från centrala organisationer som FAO, OECD, Världsbanken och EU-kommissionens forskningsgrupp men ocks åfrån enskilda forskargrupper. Sören Wibe menar att en sammanställning av dagens forskning ger en "förfärande bild av etanolens effekter på världens ekonomi och miljö".

Enligt Sören Wibe finns det flera förklaringar till etanolproduktionens negativa effekter. Den allra viktigaste orsaken är emellertid den ändrade markanvändningen. Det handlar om att den jordbruksmark vi använder för etanolodling minskar utbudet av livsmedel av djurfoder. Då priserna höjs ökar uppodlingen av ny mark någon annastans i världen. Och det är denna nyodling som frigör stora mängder kol.

På branschorganisationen Svenska Bioenergiföreningen, som bland annat företräder sveriges etanolproducenter, säger man att man känner igen argumenten, men att man inte håller med i de slutsatser som dras.
– Vi håller defintivit inte med Sören Wibe. Han drar helt felaktiga slutsatser. Visst, det ser fint ut på pappret, men det finns få bevis för att det verkligen ser ut så som Sören Wibe vill göra gällande. I verkligheten finns det andra orsaker till att folk svälter och regnskog skövlas, säger föreningens vd Gustav Melin.

Enligt Gustav Melin bygger Sören Wibes resonemang på att det finns en brist på odlad mark och mat och att man därför måste avverka regnskog för att producera etanol.
– Den hypotesen är felaktig. Det finns mycket odlingsbar mark. I Europa fanns det 2006 25 miljoner hektar odlad mark som låg i träda. Det kan allatså inte finnas brist på odlingsbar mark, säger Gustav Melin.

Gustav Melin berättar också om hur matpriserna från Europas jordbruk skiftat de senaste åren, och att det idag ligger på en låg nivå.
– Samtidigt odlas det mer etanol än någonsin. Det är ett tydligt tecken på att det inte finns något samband mellan matpriset och etanolproduktion, säger han.

Likadant är det enligt Gustav Meln med skövlingen av regnskog.
– I Brasilien ökar man etanolproduktionen kraftigt från år till år. Samtidigt har skövlingen av regnskogen minskat nästan lika kraftigt år från år. För ett par år sedan låg skövlingen av Amazonas runt 2 miljoner hektar er år. Förra året var den nere på 700 000 hektar. Allt talar helt enkelt emot Sören Wibes teorier.

Gustav Melin förnekar inte att det fortfarande finns matbrist och att det fortfanande skövlas regnskog.
– Men vi är övertygade om att det har andra orsaker. Det handlar om fattigdom och brist på regelverk.

På organisationen Gröna Bilister ställer man sig också tveksamma till den nya rapporten.
– Vi tycker i varje fall att det är ett väldigt enögd syn på verkligheten för att komma från en så kallad expertgrupp. Det finns för- och nackdelar med all produktion. Och enligt oss är det tydligt att Sören Wibe valt bort att ta med alla de positiva rapporter som finns kring etanolproduktionen, säger Gröna Bilisters ordförande Jakob Lagercrantz.

Men varför är kritiken mot etanol så stark?
– Man får väl fråga sig vem som tjänar på att allmänheten börar tro att bensin är miljövänligare än etanol. Oljeindustrin i USA lägger ett antal milarder varje år på att stoppa etanolproduktionen. Visst är det omoraliskt, men det är en naturlig del av deras verksamhet.

Jakob Lagercrantz efterlyser en mer nyanserad debatt.
– Vi har så mycket som måste göras för rädda klimatet och miljön. Då måste vi undvika att gräva ner oss i någon av extrempositionerna. Ensidighet har sällan gett bra resultat, vi måste hålla en nyanserad debatt.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev