Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Sven-Inge Svensson: ”Obligatorisk litteratur för alla blivande nationalekonomer”

Publicerad: 11 september 2012, 05:23

Föreningen Kommunala Miljöchefers ordförande, Sven-Inge Svensson, tipsar om sin favoritbok.


Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Sven-Inge Svensson
Ålder: 59 år
Arbetar som: Miljöchef i Hässleholms kommun och engagerad som ordförande i föreningen Kommunala Miljöchefer

Favoritbok: Välfärd utan tillväxt: så skapar vi ett hållbart samhälle, av Tim Jackson
Antal sidor: 219
Förlag: Ordfront pocket

Varför den bör läsas: För att den vänder på det invanda tankesättet. ”När någonting växer, blir det större”! Men vem frågar ekonomerna exakt vad är det som blir större, hur stor är den nu och hur stor har den möjlighet att bli? Det finns många bevis för att en del länder har passerat optimal storlek på sin ekonomi och gått in i en era av oekonomisk tillväxt som ackumulerar ofärd snabbare än den bidrar till välfärd. Mer är inte nödvändigtvis bättre! Välstånd var tidigare motsats till elände och nöd men nu beter vi oss som barn i en godisbutik, vi vet att socker är dåligt för oss men kan inte motstå frestelsen. När man inte har fått mat på månader och skörden slagit fel igen är vilken mat som helst en välsignelse. När det amerikanska kyl- och frysskåpet redan är fullproppat med en överväldigande mångfald kan varje extra produkt betraktas som en börda, i synnerhet om man är frestad att äta upp den. När väl min aptit på jordgubbar är mättad ger det mig ingen njutning att äta mera. Tvärtom kan de rentav få mig att må illa. Och om jag är frestad att ignorera kroppens signaler mot frosseri kommer jag att beträda vägen som leder till fetma och dålig hälsa, ett resultat som det vore idiotiskt att beskriva som önskvärt eller tillfredsställande.

Dynamiken i en tillväxtbaserad ekonomi driver oss mot endera expansion eller sammanbrott. Det finns enligt författaren två vägar ut ur detta dilemma. Det ena är att göra tillväxten hållbar den andra att göra en negativ tillväxt stabil. En vision där välstånd tolkas som förmåga till mänsklig blomstring inom en ändlig planets ekologiska gränser. Hur detta skall gå till i praktiken avslöjas i slutet av boken.

Bästa citatet: "Mer är inte nödvändigtvis bättre!"

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Högskolan, som obligatorisk litteratur för alla blivande nationalekonomer.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News