Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk aktivist åtalas för sjöröveri i Ryssland

Publicerad: 2 oktober 2013, 11:12

Den ryska statsåklagaren lade på onsdagen fram ett åtal gällande sjöröveri mot de aktivister som genomförde en fredlig protest mot Gazproms oljeborrning i Arktis den 18 september.


Dima Litvinov, trebarnspappa från Kista i Stockholm, var en av besättningsmedlemmarna på Greenpeace fartyg Arctic Sunrise som bordades illegalt på internationellt vatten.

– Det är helt ofattbart. I över 40 år har Greenpeace kämpat för fred och skydd av vår natur. Åtalet för sjöröveri är mot Greenpeace fredliga aktivister är absurt och har ingen rättslig bäring i vare sig internationell eller rysk lag. Våra aktivister protesterade fredligt mot Gazprom och farorna med oljeborrning i Arktis. De utgjorde inte något som helst hot, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace, i ett pressmeddelande.

De 28 aktivisterna, samt en frilansande fotograf och en frilansande filmare, var inblandade i en protest mot Gazproms oljeplattform Prirzalomnaya. Två aktivister försökte då klättra upp på sidan av plattformen och hänga en banderoll. Idag släpper Greenpeace foton från ögonblicket då ryska säkerhetstjänsten firade ner sig från en helikopter och bordade Arctic Sunrise under vapenhot. Fotografierna visar tydligt fredliga aktivister inte utgör något hot mot de ryska myndigheterna, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande.

Antalet människor i världen som har skrivit till ryska ambassader med krav på frigivning av aktivisterna passerade idag en miljon. Krav har även kommit från WWF, Amnesty International och Human Rights Watch.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.