Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Svensk bensinhandel bidrar till greenwash med sin så kallade miljöcertifiering”

Publicerad: 23 Oktober 2017, 04:23

DEBATT För miljön är det bäst att bilen tvättas i en automattvätt, istället för på gatan eller hemma på tomten. Därför är det positivt att bensinhandelns företrädare gör reklam för sina automattvättar. Men det är bekymmersamt att Svensk bensinhandel inte håller sig till reklamkampanjer utan vill påskina att de har egen ”miljöcertifiering” för biltvättar, skriver Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige.


Att kalla kampanjen Hållbar biltvätt för en miljöcertifiering är mycket vilseledande för konsumenter. Dels för att de så kallade miljökraven är så lågt ställda att de inte driver marknaden framåt, dels för att Hållbar biltvätt utger sig för att vara en miljöcertifiering. Det är vilseledande, då den kontroll och uppföljning som sker endast består av egenkontroll, inte av en oberoende tredje part som kontrollerar och följer upp.

Svensk bensinhandels konsult Magnus Hedenmark påstår i Aktuell Hållbarhets nyhetsbrev (september 2017) att det gör större miljönytta om fler biltvättar klarar Hållbar biltvätts krav, än att marknadens bästa biltvättar, i dag nästan 100 stycken, klarar Svanens krav. Det håller vi inte med om. Dels för är Hållbar biltvätts krav är väldigt få, bara tre stycken, och de missar därmed viktiga aspekter som exempelvis vattenanvändning. Dessutom är kraven väldigt lågt ställda att flera av de kommuner som står på listan som så kallade ”intressenter” till och med ställer hårdare krav. De riktvärden som används fanns med i Naturvårdsverkets allmänna råd för fordonstvättar som fastställdes redan 1996. För att bidra till största möjliga miljönytta krävs spjutspetskrav som driver utvecklingen framåt.  Därför är det vilseledande reklam att utge sig för att vara en miljöcertifiering när man ställer lika eller till och med lägre krav än tillsynsmyndigheterna. Frågan är om det ens är lagligt?

Det finns tyvärr mycket greenwash och märken som vilseleder konsumenter och Hållbar biltvätt är ytterligare ett i raden. Det finns ett fåtal märkningar, som är så kallade Typ 1-miljömärkningar och därmed bland de främsta i hela världen. Dit hör Svanen och EU Ecolabel.

En Typ 1-märkning innebär att arbeta utifrån en bestämd struktur (ISO14024). Kraven arbetas fram utifrån ett livscykelperspektiv. För biltvättar inbegriper de 43 kraven allt från vilka kemikalier som används, till reningrad av utgående vatten. Kraven fastställs av en oberoende tredje part, Nordiska miljömärkningsnämnden och skärps vart tredje till femte år. Innan en biltvätt får licens, som är tidsbegränsad, görs ett kontrollbesök på plats. Kontroll och uppföljning ingår i Typ 1-miljömärkningens arbetsmetodik och bidrar till att de biltvättar som har Svanenmärket tillhör marknadens bästa. Miljömärkning Sverige arbetar utan vinst- och branschintresse. Intäkter investeras i att utarbeta nya kriterier som driver marknaden framåt.

Så Svensk bensinhandel, fortsätt gärna arbeta för en renare miljö. Men påstå inte att ni är en miljöcertifiering när ni i själva verket är en självdeklaration för biltvättar, som uppfyller 20 år gamla riktvärden. Då bidrar ni till vilseledande reklam, greenwash och en sämre miljö.

Ragnar Unge, vd för Miljömärkning Sverige

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.