Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk Energi: Hög elanvändning ger låga koldioxidutsläpp

Publicerad: 2 juli 2012, 14:25

Nu drar branschorganisationen igång kampanjen ”Ladda Sverige”. Målet är att få svenskarna att sluta få dåligt samvete för sin elkonsumtion. – Det är sånt man har fått lära sig av Earth Hour och annat, säger en av kampanjens genomförare.


Svensk Energi lanserade nyligen kampanjen "Ladda Sverige" där man i en studie intervjuat 3000 svenskar om deras syn på sin elkonsumtion och Sveriges elproduktion. Målet med kampanjen är att "få svenskarna att sluta ha dåligt samvete över sin elkonsumtion" som projektledaren Malin Thorsén uttryckte det på Almedalsseminariet "Svenska folket: El – en lösning för klimatet".

I studien kan man läsa saker som att "hög elanvändning ger låga koldioxidutsläpp", "att släcka lampan påverkar inte koldioxidutsläppen" och att effekten av minskad elanvändning "uteblir eftersom svensk el i stort sett är helt koldioxidfri".
– Svenskarna vet inte att elen är klimatneutral. De vill minska elanvändningen av klimatskäl, trots att vi har den mest klimatvänliga elproduktionen i Europa, säger Malin Thorsén som är projektledare bakom studien.
Hon backas upp av Carl Melin som är opinionschef på United Minds som hjälpt till att ta genomföra studien.
– Det är utsläppen som är problemet. Vi får inte fokusera på fel saker. Svenskarna har en oro, vi har fått lära oss av Earth Hour och andra att vi måste spara på el. Men istället är det ju så att det land som är eltungt också är klimatsmart, hävdar han.

När man läser rapporten får man lätt intrycket att energieffektivisering är helt onödig och att vi helt ska sluta oroa oss över hög elkonsumtion. Miljöaktuellt passade på att fråga vd Kjell Jansson om studien och vad syftet med den egentligen är.

Kjell Jansson, vd på Svensk Energi.

Vilket är ert syfte med rapporten?
– Vi tycker att det är viktigt att man reder ut det missförstånd som tycks finnas om svensk elproduktion och klimatutsläpp. Den svenska elbranschen har haft en dålig image på grund av höga elpriser och att kärnkraften gått dåligt.

Men varför är det så viktigt att svenskarna känner till att elanvändningen har relativt låg klimatpåverkan?
– Jag ska ge ett exempel, jag har en elvärmepump och ett väl isolerat hus där jag bor. Att jag skulle spara el skulle inte leda till några klimatförbättringar, därför tycker jag inte att jag till exempel ska ha stöd för att jag köper koldioxidfri el. Däremot tycker jag att det är intressant om någon vill ge stöd så att jag kan byta ut bränslet i bilen.

Klimatutsläpp är ju bara en liten del av all den miljöpåverkan som elproduktionen står för. Vi har ju till exempel lax- och åldöd, uranbrytning, slutförvar av kärnkraftsavfall och så vidare. Ändå pratar ni i er rapport bara om att elen är "klimatneutral". Varför det?
– Det beror helt enkelt på att vi inte kunde ställa fler frågor. Och för att svenskarna knappt förstår klimatfrågan. Det skulle helt enkelt bli för komplicerat om vi också började ta upp alla de miljöområden som finns. Dessutom finns det bra rapporter också på dessa områden som andra har gjort.

Slutligen vill jag fråga dig lite om ett uttalande från Carl Melin. Han säger att "ett eltungt land också är ett klimatsmart land". Det stämmer väl ändå inte?
– Det är förstås en förenkling. Det handlar ju om vilken energimix man har då man framställer elen.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.