Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk evighetsmaskin återfunnen

Publicerad: 20 maj 2011, 03:06

Den konstruerades i början av det förra seklet av Johan Gustav Wassén. Sedan glömdes den bort. Nu ser en eldsjäl till att det svenska försöket att konstruera en evighetsmaskin kan få sin rättmätiga plats i teknikhistorien.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjörEskilstuna

Att evighetsmaskiner inte fungerar är de flesta överens om. Men det har aldrig hindrat entusiastiska innovatörer från att försöka skapa dem. Bland annat Archimedes och Leonardo da Vinci ligger bakom kända försök. Men 1740 konstaterade Christopher Polhem att evighetsmaskiner ”är och blir en ogörlighet så länge världen består”.

Likväl har försöken fortsatt. Ett hittills i princip okänt försök gjordes av Johan Gustav Wassén när 1900-talet var ungt. Wassén, ursprungligen smed och sedermera verktygsmakare på bland annat Bolinder Munktell, konstruerade en maskin som byggde på mekanikens lutande plan. Johan Gustav Wasséns barnbarn, Jan Wassén, 73, berättar för Teknik360 om hur maskinen fungerar:

– Det är svårt att förklara. Men den består av två tunga blyhjul som roterar runt en axel. Hjulen löper på banor som är 180 grader och halvcirkelformade. De här banorna rör sig upp och ner vilket innebär att hjulen, som vid varje halvt varv byter bana, alltid rullar nedåt. Och det är det hela, säger Jan Wassén.

Under appraten finns en pendel vars uppgift är att hålla takten hos maskinen och för hjälpa till att hålla rörelsen igång.

Det låter fiffigt?
– Ja, saker som rullar nedåt stannar ju aldrig, skämtar Jan Wassén.

Det ska sägas att Johan Gustavs maskin inte är perpetuum mobile. Det fungerar helt enkelt inte även om hjulen faktiskt rullar nedåt, varv efter varv.

– Det är ju det här med friktionen, säger Jan Wassén, som konstaterar att maskinen som visserligen ”fungerar” rent mekaniskt stannar efter en tid till följd av just friktion.

Det är välbyggt men fungerade inte. Den här gången heller.

Men varför är just det här försöket så okänt för de flesta? Ingen har konstruerat en fungerande evighetsmaskin, men försök som i något avseende är seriösa har ofta uppmärksammats. Förklaringen är att maskinen så småningom hamnade i sonsonen Jans ägo och då tillbringade många år på kontoret på hans företag, Mätcentrum AB i Eskilstuna.

Här någonstans kommer en entusiast in i bilden, nämligen Göran Wikingson, idag utvecklingscoach och senior projektledare på specialistföretaget Dynamic Concept, som för en del år sedan träffade Jan Wassén och fick syn på maskinen.

– Jag frågade Jan vad det var och han berättade om maskinen och om sin farfar, säger Göran Wikingson.

Det hela slutade med att Jan Wassén, när han några år senare sålde sitt företag för att gå i pension, donerade maskinen till Eskilstuna stadsmuseum. Sedan dess har maskinen förvarats på museet utan att visas upp. Det nöjde sig Göran Wikingson inte med, han ville att museet skulle visa upp den sinnrika konstruktionen för allmänheten.

– Jag vill att museet visar upp ett av de, i mitt tycke, bästa försöken till evighetsmaskin som ser bra ut och där man förstår vad som händer, säger Göran Wikingson, som fick som han ville. Museet planerar nu för en visning av maskinen.

Omöjliga eller inte, Göran Wikingson, vill att försöken att skapa en evighetsmaskin fortsätter. Inte för att han tror att den någonsin kan byggas. Det handlar om något annat, att stimulera nyfikenheten hos yngre generationer, våra kommande ingenjörer.

– Vi vuxna måste våga vara just vuxna och ta vårt ansvar för att inspirera våra barn, ungdomar och ingenjörsstudenter. Skolan ska – från förskola till färdig ingenjörsexamen – kittla nyfikenheten kring att göra tekniska saker bättre och bättre, säger Göran Wikingson, som menar att det är viktigt att uppmuntra till utnyttjandet av nya tekniska lösningar på gamla problem.

Därför borde en nationell tävling upprättas, menar Göran.

– Min önskan är ett återkommande SM i evighetsmaskiner.

Det återstår att se om det är möjligt att etablera en sådan tävling. Idén är lockande och skulle förmodligen rendera en hel del intressanta och roliga förslag. Innan dess kan den som vill inspireras ta en unikt tillfälle att se Johan Gustav Wasséns maskin. En visning kommer att ske 1 juni klockan 13.00 på Eskilstuna stadsmuseum. Besökarna får samtidigt träffa både Göran Wikingson och Jan Wassén.

Mer information väntas på museets webbplats.

Så här ser maskinen ut i sin helhet.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.