Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svensk fototeknik gör kameror snabbare

Publicerad: 10 Februari 2009, 10:21

Slutarfördröjningen är fotografens värsta fiende. Nu är den nedkämpad.


Lundaföretaget Scalado AB har tagit fram en metod att eliminera den irriterande fördröjningen mellan det att man trycker på avtryckaren, tills bilden är tagen. En annan landvinning är metoden att hantera och komprimera JPEG-bilder som gör det mycket snabbt att zooma i en tagen bild.

Metoden, som Scalado kallar SpeedTag är egentligen enkel: kameran tar bilder kontinuerligt och när man trycker på avtryckaren låses en serie bilder fast, ett antal före avtrycket och ett antal efter. Efteråt kan man snabbt bläddra fram och tillbaka i bildströmmen och välja den bild som motsvarar förväntningarna.

Ett annat problem är att det tar tid att komprimera bildens råformat till JPEG. Det åtgår en del beräkningsarbete och allt eftersom kamerorna får fler megapixlar ökar arbetet. Scalados teknik CAPS är avsedd att integreras direkt i kamerachipen och är betydligt sparsammare med minne och CPU-kraft än gängse metoder. Scalados RAJPEG-codec och bildströmningsmotorn SIPLA uppges förbruka 25 gånger mindre minne än andra metoder och arbeta 10 gånger fortare.

När bilden ska hämtas fram, dekomprimeras och visas åtgår mera arbete. Ska man visa en hel följd av bilder i ett album, bildvisning eller i en urvalssituation åtgår massor av bildbehandling. Scalados teknik gör allt detta betydligt snabbare än med gängse metoder. Det behövs, eftersom processorena i dagens mobiltelefoner inte direkt tillhör de snabbaste man sett. Scaldos metod medger dessutom annan snabb bildbehandling, som skarvning av flera bilder till panoraman, blandning av bilder, kvalitetsjusteringar och olika typer av morphning.

Scalado har nyligen licensierat sin teknik till både Fujitsu Microelectronics och Mtek Vision. Fujitsu är en av världens största producenter av digitalkameror medan Mtek är ett sydkoreanskt företag som säljer bildbehandlingsutrustning som OEM till andra tillverkare, av till exempel handhållna datorer.

Titta in hos Scalado och se filmen: http://www.scalado.com

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.