Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Svensk geografibok: ”Klimatförändringen ger nya möjligheter att hitta olja i Arktis”

Publicerad: 26 april 2017, 10:25

I en geografibok för högstadiet står att läsa att ett isfritt Arktis innebär ”nya möjligheter” eftersom det blir lättare att leta olja, gas och mineraler. Nu uppmärksammas formuleringarna i sociala medier.


”Kanske kommer Norra ishavet att vara isfritt på sommaren redan om 20 år. Det ställer förstås till problem, inte minst för isbjörnar och andra djur som lever på isen. Men det skapar också nya möjligheter. Det blir lättare att leta efter olja, gas och mineraler, och världens fiskeflottor kan finna nya fiskevatten. Det kan också betyda att nya och kortare sjövägar öppnas mellan jordens kontinenter”. Så beskriver en svensk geografibok för högstadieelever hur Arktis kan komma att påverkas av klimatförändringarna.

Formuleringen har nu uppmärksammats i sociala medier. Bland annat av operasångerskan Malena Ernman.
”En minst sagt optimistisk syn på mänsklighetens största hot. Här har oljebranschens lobbyister inte jobbat i onödan… Detta säger verkligen allt. Förnekelse är i det närmaste total”, skriver hon på sin facebook-sida.

Geografiboken, som heter SO.S Geografi, är utgiven av Liber 2012. Per Granath, utvecklingsansvarig för SO-ämnen på Liber berättar att för Aktuell Hållbarhet att Liber bestämt sig för att ta bort formuleringen.

Är det här en lämplig formulering i en bok som riktar sig till högstadieelever?
– Nej det är en olämplig formulering, men den är lite tagen ur sitt sammanhang. Det är en ingress i en geografibok som i sig handlar väldigt mycket om hållbar utveckling och konsekvenserna av växthuseffekten. Men påståendet som sådant stämmer ju, det blir andra ekonomiska förutsättningar för vissa länder.

Kommer ni att ha kvar den här formuleringen?
– Nej, det här är en formulering vi ser över. Det här är ämnesboken, sedan har vi en lite tjockare bok som kom 2015 och där har vi ändrat den formuleringen i ingresstexten och nyanserat bilden genom att skriva att vissa företag får förbättrade möjligheter. Vi har även utökat kapitlet med fler skrivningar om hållbar utveckling utifrån nya forskningsrön. Vi håller även på med nya upplagor av just den här boken.

Den här skrivningen har fått mycket uppmärksamhet i sociala medier, vad tycker du om det?
– Jag skulle rekommendera folk att titta på boken i sin helhet, istället för att bara utgår från en bild på sociala medier. Det blir en väldigt onyanserad bild då tycker jag.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.