Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk inblandning i regnskogsskövling

Publicerad: 18 mars 2003, 13:35

Flera svenska företag, däribland Nordea, Korimpeks och ABB, har omfattande affärer med den indonesiska pappersmassaindustrin och bidrar därigenom till att oersättlig regnskog skövlas visar Svenska Naturskyddsföreningen och nätverket Swedwatch.


Swedwatch har i samarbete med Svenska Naturskyddsföreningen sedan i juni 2002 undersökt vilken roll svenska affärsintressen spelar vid skövlingen av regnskog i Indonesien. På en presskonferens visade de att svenska kontakter med de ökända pappersbruken Indah Kiat och RAPP är omfattande. Bland annat har ABB levererat maskinell utrustning till pappersbruken, Indah Kiat har stöttats med krediter från Nordea och kreditgarantier från Exportkreditnämnden. Korimpeks och Elof Hansson marknadsför och säljer pappersmassa och papper som tillverkas vid RAPP.

Driften av pappersbruken Indah Kiat och RAPP medför avskogning, till viss del illegal sådan, som hotar både människor och djur: i området lever bland annat världens sista orangutanger, för vilka skövlingen innebär ett direkt utrotningshot.

– Det råder landkonflikter på ett område som till storleken motsvarar Öland. Innan Suharto föll vågade inte människorna som bilivt av med sina marker klaga, nu vågar de klaga, men de är fortfarande rädda eftersom deras klagomål har mött på våldsamt motstånd, sa Kristina Bjurling, projektledare på Swedwatch.

– Utvecklingen är definitivt inte hållbar. De är mycket angeläget att sätta stopp för detta, sa Mikael Karlsson, ordförande för Svenska Naturskyddsföreningen.

Importen av pappersmassa från Indonesien, vilken uppges öka, utgjorde 2001 fem procent av Sveriges totala import av pappersmassa och sköts i dagsläget till cirka 50 procent av Korimpek, resten vet man inte mycket om – den kan finnas på många ställen.

– Konsumenter av olika pappersvaror blir mot sin vilja bovar i dramat. Det är oacceptabelt, sa Mikael Karlsson.

Under granskningen har man också upptäckt att Cellmark är inblandat i det nya pappersbruk, United Fiber Systems, som planeras på den indonesiska delen av Borneo trots att det inte är klart hur råvaruförsörjningen ska lösas.

– Ännu ett gigantiskt pappersbruk i regionen skulle vara förödande för regnskogen och alla dess invånare, sa Mikael Karlsson.

Svenska Naturskyddsföreningen har nu formulerat fem krav till näringslivet, där de uppmanar samtliga svenska företag som har intressen i pappersmassaindustrin i Indonesien att ta sitt ansvar och motverka skövling i stället för att bidra till den.

– Svenska företag ser oftast inte längre än näsan räcker, sa Mikael Karlsson.

– Men det synsättet tillhör gårdagen. Vi menar att företagen har ansvar över allt de kan påverka. Kan de avstå från att leverera utrustning som används vid avverkning av regnskog ska de också göra det.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.