måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk industri: EU:s politik leder till koldioxidläckage

Publicerad: 22 oktober 2021, 10:02

Klimattullar kan leda till koldioxidläckage, menar Industrirådet.

Foto: Getty Images

Industrirådet, som samlar svensk industri, varnar för risker med med EU:s strategi ”fit for 55”.

Ämnen i artikeln:

Industri

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


EU:s satsning ”fit for 55”, med sikte på en grön omställning och ett sammanhängande klimat- och energipaket, riskerar att leda till koldioxidläckage för Sverige. Det vill säga att utsläpp till följd av industriell verksamhet i Sverige flyttas till andra delar av världen. Den risken lyfter Industrirådet fram i en ny rapport och varnar för att minskad konkurrenskraft och tappade marknadsandelar i svensk industri innebär högre utsläpp av koldioxid när produktion flyttas till länder som inte kommit lika långt i klimatomställningen.

”EU:s nya industripolitik uppvisar ett ökande inslag av grön protektionism som i slutändan riskerar att orsaka större koldioxidutsläpp globalt. Rapporten visar att eftersom svensk industri i genomsnitt släpper ut mindre koldioxid per exporterad dollar är det bättre för atmosfären att exporten kommer från Sverige än från andra länder”, skriver Industrirådet.

Framförallt varnar Industrirådet, som är en gemensam plattform för industrins aktörer, för att införa klimattullar. Klimattullar innebär att varor från tredje land befästs med en tullavgift motsvarande de kostnader som europeiska producenter har för att släppa ut koldioxid.

Läs rapporten ”Svensk industri och EU:s nya industripolitik”

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev