Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk invald i styrelsen för World Bioenergy Association

Publicerad: 7 augusti 2017, 10:36

Alarik Sandrup, näringspolitisk chef på division Energi

Alarik Sandrup, Näringspolitisk chef hos Lantmännen, har blivit invald som styrelseledamot i den internationella organisationen World Bioenergy Association (WBA) som stödjer och representerar viktiga aktörer inom bioenergisektorn.


Grattis till nya jobbet, hur kommer det sig att du fick det här erbjudandet?

– Tack, jag har jobbat med bioenergifrågor i 12 år. Dels på Lantbrukarnas Riksförbund med hållbarhetsfrågor och frågor som rör förnybar energi kopplat till lantbruk, och dels som näringspolitisk chef på Lantmännen Energi, som är ett av de största bioenergiföretagen i Sverige. Jag har också suttit med i Svenska bioenergiföreningens styrelse. Sedan ett år tillbaka är jag näringspolitisk chef för hela Lantmännenkoncernen.

Vilka är de stora utmaningarna inom bioenergi i Sverige?

– I Sverige har vi kommit långt inom bioenergi då det gäller uppvärmningssegmentet. Men det finns fortfarande stor potential inom transportsektorn med biodrivmedel för hållbara transporter. Den stora utmaningen där är att få igång en högre produktion av biodrivmedel i Sverige. Vi har en ganska hög användning av biodrivmedel inom transportsektorn, cirka 20 procent men mycket av det är ju importerat. Samtidigt har vi potential att producera mycket mer biodrivmedel i Sverige med den skog och de jordbruksprodukter vi har i Sverige. Här behöver vi få igång en politik i Sverige som syftar till att få igång en svensk, storskalig produktion av biodrivmedel. Där har vi ännu inte lyckats.

I Europa?

– I Europa finns en stor potential att producera mer värme, mer elektricitet och även mer drivmedel till transportsektorn. Ett hinder där är att det finns starka intressen för att behålla den fossilenergiindustri som finns i framförallt Östeuropa. Där behövs generellt sätt en mycket mer positiv inställning. När det kommer till biodrivmedel för transportsektorn är det stora hotet förslag till ett reviderat Förnybartdirektiv som kom ifrån EU-kommissionen i höstas, där man vill fasa ut biodrivmedel som baseras på grödor, t ex spannmål och raps. Det pågår en stor kamp om det i Bryssel just nu.

Vilken blir din roll som styrelseledamot?

– Jag kommer att verka för att sprida mer information om hur pass viktig bioenergi är runt om i världen. Det är den största förnybara energikällan, långt större än till exempel solenergi. Det är viktigt att visa att det går att göra den här produktionen hållbar. Som representant från Sverige kan vi visa vilken enorm nytta vi haft av bioenergin och hur vi utvecklat det här på ett hållbart sätt. Vi har ett hållbart skogsbruk och ett hållbart lantbruk och vi har kunnat kombinera det med hög användning av bioenergi.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.