Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk ishockey gynnas av klimatförändringarna

Publicerad: 5 mars 2012, 09:57

Konkurrerande hockeynation får sämre förutsättningar.

Ämnen i artikeln:

KanadaKlimatförändringar

Utomhussäsongen för ishockeyrinkar i Kanada har redan blivit upp till 30 procent kortare i Alberta. I Kanada kan de naturliga utomhusrinkarna vara utrotade redan 2050, menar forskare vid Concordia University, Quebec.
‒ Jag tror att det här kan slå an en sträng hos kanadensarna. När jag tänker på de saker som är känsligast för klimatförändringar och betyder mest i Kanada skulle jag placera utomhushockeyn väldigt högt upp på listan, säger Damon Matthews, geografen som ligger bakom studien, till The Guardian.

Den nya studien skulle kanske kunna få premiärminister Stephen Harper att tänka till, som har dragit tillbaka löften om minskning av koldioxidutsläpp och som drivit på utvecklingen av oljesandsfrågan, skriver The Guardian.

Temperaturen i Kanada har ökat med i snitt 2,5 grader sedan 1950, vilket är ungefär tre gånger mer än den genomsnittliga globala uppvärmningen.
‒ Det här är ju bara en tänkbar utveckling, men vi har väderobservationer från hela Kanada som visar att tidsperioden för islägg har minskat, säger Simon Donner, klimatforskare vid University of British Columbia, till The Guardian.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev