Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk jacka tillverkad av nötter och bönor vinner globalt hållbarhetspris

Publicerad: 3 februari 2017, 12:41

Jackans yttertyg är gjort av olja från ricinbönor.

Foto: H. Zell/ Wikimedia Commons

Det svenska outdoormärket Tierra har tillverkat en jacka som helt och hållet producerats av biobaserade material. Nu har jackan vunnit sportbranschens globala hållbarhetspris.


Det svenska outdoormärket Tierra har tillverkat en jacka som helt och hållet producerats av biobaserade material som bönor, trä och nötter. Jackans yttertyg liknar nylon i strukturen men är gjort av olja från ricinbönor. Fodret är av ull från tyska får och trådarna av Tencel, ett material som utvinns från träråvara. Jackans knappar är tillverkade av corozonötter från taguapalmen och istället för en ”stopper” i plast och metall används en vanlig knut för att justera huvan. Genom att minska antalet olika komponenter i jackan har Tierra dessutom minskat transporterna under produktionen. Nu har jackan från kollektionen ”Deterra” vunnit sportbranschens globala hållbarhetspris, ”ISPO Award Eco Achievement Apparel”.
– Vi är tillverkare av outdoorkläder och det är ganska svårt i vår bransch att tillverka slitstarka kläder som inte har polyester, nylon, kardborreband och andra syntetmaterial. Det vi fick göra var att tänka om lite grann jämfört med hur vi normalt konstruerar en jacka, berättar Erik Isaksson ansvarig för produktutveckling på Tierra för Aktuell Hållbarhet.

Hur kom det sig att ni valde att skapa en helt biobaserad jacka?
– Tidigare har det funnits tyg som delvis bestått av biobaserad polyester men nu hittade vi ett svenskt väveri, FOV Fabrics, som till verkade ett tyg som var 100 procent biobaserat. När vi hittade det här tyget kände vi att det vore roligt att tillverka ett plagg som var helt biobaserat. Råvaran är ricinolja och det är en råvara som man gjort plast av tidigare men problemet har varit att man inte kunnat spruta fibers så tunt att man kan väva garn av det. Fodret är inte polyester utan ullfibrer med en liten halt fossilfri polymer för att den inte ska filta sig. Normalt sett använder vi polyestertrådar men nu använde vi istället Tencel.

Kommer ni att arbeta mer med biobaserade kläder framöver?
– Vi har sett att det kommit mer biobaserat de senaste åren så vår förhoppning är att vi kan byta ut delar successivt. Nu har vi valt bort dragkedjor eftersom vi inte hittade några biobaserade men om vi hittar det så småningom kan vi ju byta ut dem. Med tiden kommer det säkert att komma andra leverantörer som gör liknande tyger med andra typer av garner. Det här tyget som vi hittade lämpade sig bra för att tillverka en jacka. Nu tittar vi på byxtyger för att tillverka en vandringsbyxa.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.