Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk kan få EU:s uppfinnarpris

Publicerad: 10 mars 2011, 09:06

Femton uppfinnare från tolv länder är nominerade till Europeiska uppfinnarpriset 2011. En svensk finns med bland de nominerade.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Den 19 maj i Budapest kommer Europeiska uppfinnarpriset 2011 att delas ut. Priser i olika kategorier kommer att delas ut till fem av de femton uppfinnare från tolv länder inom flera forskningsområden som är nominerade.

Svensken Per-Ingvar Brånemark är nominerad i kategorin ”livstidsprestation” i egenskap av pionjär inom osseointegrering, en teknik inom tandvård som går ut på att fästa implantat av exempelvis titan direkt i benvävnad.

– Att ta vara på teknisk kreativitet för att skapa konkurrenskraftiga uppfinningar är nödvändigt för att försäkra att EU förblir konkurrenskraftigt globalt. Våra uppfinnare är nyckelfigurer i informationssamhället och gör en stor insats för EUs framtida ekonomi. En av EU:s huvuduppgifter är att etablera de rätta ramarna för att upprätthålla långsiktiga möjligheter för företag att vara innovativa, säger Michael Barnier, kommissionär med ansvar för inre marknad och tjänster, i en kommentar.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev