Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk kärnkraft – sämst i Europa

Publicerad: 28 oktober 2010, 05:34

De svenska kärnkraftverken utnyttjas sämst i hela Europa. Det kostar elkonsumenterna sju miljarder kronor extra.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörKärnkraftMiljöteknikTeknik

Förra året levererade de svenska kärnkraftverken endast 63 procent av sin fulla kapacitet. Det gör Sverige till det land i Europa där kärnkraften fungerar sämst.

Motsvarande siffra i Finland var 95 procent, vilket gör landet bäst i
Europa.  Siffrorna bygger på statistik från FN:s atomenergiorgan International Atomic Energy Agency, IAEA, som Rapport tagit del av.

Nyheten kommer bara en vecka efter att näringsminister Maud Olofsson kallade in de tre stora elbolagen, Vattenfall, Eon och Fortum till möte med anledning av det exceptionellt låga kapacitetsutnyttjandet. Teknik360 rapporterade då att endast 40 procent av maxeffekten tas ut från kärnkraftanläggningarna idag.

Anledningen till det låga utnyttjandet är renoveringsarbeten och omfattande investeringar, framhåller Mats Ladeborn, ställföreträdande kärnkraftchef på Vattenfall.
– Det har inte gjorts sådana stora investeringar i hela världen vill jag
påstå, sa han till Rapport.

Under en mycket stor del av förra året stod fyra av landets tio reaktorerna stilla. Och under de senaste tolv månaderna har kärnkraftsindustrin rapporterat om fel 211 gånger. Det har lett till stor irritation.
– Man säger att man ska starta en reaktor ett visst datum och när man närmar sig det datumet så säger man tyvärr, vi kan inte starta upp den vi skjuter på det i två veckor. När man närmar sig den periodens slut så säger man tyvärr, vi har inte fått igång den nu heller. Det har man gjort 211 gånger under den senaste tolvmånadersperioden, säger Jonas Almqvist, Nordenchef på
Bergen Energi, till Rapport.

Det omfattande bortfallet av ut nyttjad kapacitet har gjort att priset på el skjutit i taket. Enligt Bergen Energi ligger notan nu på hela sju miljarder kronor på grund av kärnkraftsindustrins problem i Sverige.

Inför vintern kommer alla reaktorer vid Forsmark och Ringhals att leverera för fullt, säger Mats Ladeborn.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News