torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Svensk klimatpolitik missar nyttan med export”

Publicerad: 2 mars 2021, 10:16

Den svenska exporten har stor potential för minskad klimatpåverkan globalt, menar Svenskt Näringsliv.

Foto: Getty Images

Det är dags att väga in nyttan från svensk export i klimatpolitiken, menar Svenskt Näringsliv.


Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Exportens roll för klimatutsläppen i världen måste bli en tydligare del av svensk klimatpolitik. Det menar Svenskt Näringsliv som i en ny rapport har beräknat att svensk export 2018 genererade klimatnytta motsvarande 26 miljoner ton koldioxid till följd av undanträngning av smutsigare produktion i andra delar av världen. Enligt organisationens vd Jan-Olof Jacke krävs nu ett perspektivskifte i klimatpolitiken, för att potentialen i företagens klimatnytta ska kunna förverkligas.

Bland annat skriver han i en kommentar till rapporten att exporten bör vara en faktor både i utvärderingen av hur Sverige når klimatmålen och i utvecklingen av klimatpolitiken.

Enligt rapporten ”Klimatnyttan av svensk export”, som tagits fram av Material Economics på uppdrag av Svenskt Näringsliv, får klimatbidraget från svensk export lite uppmärksamhet, vilket kan bero på att det saknas tydligt data om exportens klimateffekter. Enligt rapporten kan klimatnyttan av svensk export öka till 52-65 miljoner ton koldioxidekvivalenter till år 2040.

Läs rapporten ”Klimatnyttan av svensk export” 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev