Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Svensk läcksökare med sensor från Linköping

Publicerad: 22 oktober 2008, 07:31

Den är liten, den är smart och den kommer att revolutionerna din läcksökning


Hur söker man gasläckor i stora industrisystem, fabiker, eller flygplan? Smärre apparater har man alltid kunnat doppa i vatten och se om det kommer bubblor, och system med stadsgas kan man prova grovt genom att använda näsan. Gashundar är också ett alternativ (kanske…).

En bättre näsa

Vätgasläcksökaren H2000 PLUS från svenska Sensistor Technologies är en näsa som aldrig blir snuvig. Den känner oerhört små mängder vätgas (5×10^-7 mbarl/s) som läcker ur ett trycksatt objekt, till exempel ett rörsystem, eller som i bilden ovan, en trycksatt krokodil. Spårgasen som används är inte ren vätgas eftersonm det skulle vara explosionsfarligt, utan en särskild gasblandning av 95% kväve och 5% väte. Den är billigare än helium som annars används som spårgas och dessutom helt ofarlig för människan. Vätgasmolekylerna är mycket små och tränger ut genom de minsta läckor.

H2000 är bärbar, liten och lätt, vilket är en fördel om mman läcksöker i stora system, som till exempel flygplan. Proben är endast ansluten elektriskt så den är lätt att byta. I och med att proben inte suger luft kan den användas i dammiga miljöer utan att sättas igen.

En läcka signaleras klart och tydligt med en röd lampa och en tjutande sirensignal. Ett relativt mått på läckas storlkek eller hur nära läckan man är, är en "geigermätar"-liknande klicksignal som blir allt intensivare ju högre gaskencentrationen är Apparaten skiftar mätområde automatiskt md ökande koncentration.. Inlärningströskeln torde vara mycket låg.

En svensk näsa

Sensorchipen, sonm detekterar vätgasen i luften är svenskutvecklad. Där ser man vad som händer när man släpper lös svenska ingenjörer från Linköpings Tekniska Högskola.

www.sensistor.com

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.